Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 15 november, 2016 - 14:38Uppdaterad: tisdag, 15 november, 2016 - 15:11
  • Flera elever i tredje årskurs på Ålands Lyceum har uttryckt oro inför den eventuella betygsändringen. Foto: Cecilia Ekströmer

Synpunkter mot betygsändring framförd

- Vi har nu framfört våra synpunkter och representanterna från Universitets- och högskolerådet (UHR) lyssnade på oss. Det säger utbildningsavdelningens byråchef Elisabeth Storfors som tillsammans med Ålands gymnasiums förvaltningschef Inger Rosenberg-Mattsson i fredags träffade UHR i Stockholm för att yttra sig om förslaget om en ändring i hur utländska betyg värderas.

Ändringen skulle innebära att åländska betygsvärden sjunker för att matcha det svenska betygssystemet och föreslås träda i kraft den 1 januari. Det är något som Landskapsregeringen och Ålands gymnasium som hörts som remissinstanser har ifrågasatt med invändningen att det är oskäligt och under all kritik att inte ge eleverna som läser tredje året någon chans att hinna påverka sina möjligheter. UHR ska nu gå igenom alla remissyttranden för att sedan låta styrelsen fatta ett beslut om ifall ändringen ska träda i kraft och när.
- Och beslutet behöver ju fattas senast i december, säger Elisabeth Storfors.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »