Program

Senaste program

Ålandsnytt 1 min

Ålandsnytt 1 min 10 december eftermiddag
Ålandsnytt på 1 minut
Nyhetssammanfattningar på en minut i ditt poddflöde på morgonen, lunchen och eftermiddagen varje vardag.

Reportern testar att klä radiojulgranen

Peter Grönholm refererar när Anki Karlsson klär radions julgran:
Eftermiddag
Att klä en julgran låter väldigt harmoniskt och fint men det beror helt på hur välorganiserat man packade ner julgransbelysning och annat från förra julen. Detta är något som vår testande reporter Anki Karlsson lär sig i dagens test.

Naturrutan julspecial

Del 1 av 3: Naturrutan julspecial
Del 2 av 3: Naturrutan julspecial
Del 3 av 3: Naturrutan julspecial
Gomorron
Naturrutan är tillbaka för en julspecial, och vi julmyser hemma hos naturexperten Jörgen Eriksson och naturligtvis också tillsammans med fågelexpertern Anki Johansson.

Hur gör djur: Älgar

Hur gör djur - Älgen
Gomorron
Varje tisdag i Gomorron får vi lära oss något om hur djur gör någonting.

Dokumentär

Dokumentär: Regeringsbildningen

Onsdagen den 20:e november, på dagen en månad efter lagtingsvalet så presenterade Veronica Thörnroos (c) som blivande lantråd, sin blivande regering. Ålands Radios dokumentär skildrar den inte alla gånger så enkla resan dit.

Reportaget: Dricksvattnet del 3 - Vattenskyddet och pengarna

Alla vill ha ett starkt vattenskydd – men helst ska någon annan betala. I snart ett decennium har landskapsregeringen utlovat att de fyra råvattentäkter som i dag saknar skyddsområden ska få det och att reglerna för de existerande ska uppdateras.

Reportaget: Dricksvattnet del 2 - Övertrampen

Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Vad görs för att skydda de sjöar som majoriteten av det åländska råvattnet tas från? Och vad händer när övertramp begås - får det konsekvenser?

Reportaget: Dricksvattnet del 1 - Riskerna

Hur säkert är det åländska dricksvattnet? I en reportageserie undersöker Ålands Radios reporter Rebecca Björkholm hur vattnet, vårt viktigaste livsmedel, mår. Hur är läget idag och hur ser utmaningarna ut framöver?

Gomorron

Naturrutan julspecial

Naturrutan är tillbaka för en julspecial, och vi julmyser hemma hos naturexperten Jörgen Eriksson och naturligtvis också tillsammans med fågelexpertern Anki Johansson.

Hur gör djur: Älgar

Varje tisdag i Gomorron får vi lära oss något om hur djur gör någonting.

Runar och barken Ponape blåste vind i seglen för Marias CD-projekt

Musikern och kompositören Maria Grönlund i Stockholm blev så inspirerad efter att ha sett kortfilmen om den åländske sjömannen Runar Husell och hans fartygsmodell av barken Ponape att hon började komponera musik för piano, och har nyligen släppt 11 låtar på CD och online.

Pilgrimsvandringar ordnas i vinter

Pilgrimsvandra på vintern? Ja, det går även på våra breddgrader, och med start den 15 december erbjuder en grupp entusiaster flera pilgrimsvandringar till olika åländska kyrkor längs med den nya pilgrimsvägen St Olofs sjöled.

Åland idag

EU-utredning för 159 000 euro

Landskapsregeringen har beställt en utredning av Ålands fredsinstitut om hur EU påverkat Åland. Det blir en omfattande utredning när den blir klar 2021, och till den fogas dessutom seminarier.

En första träff med IFK Mariehamns nya tränare

Herrarna i IFK Mariehamn har fått en ny tränare i form av Lukas Syberyjski. Syberyjski berättar hur han kom i kontakt med IFK Mariehamn.

Självständighetsdagen uppmärksammas vid minnesstenen

Självständighetsdagen ska uppmärksammas på Åland imorgon. Klockan 13:00 håller Krigsveteranerna en cermoni vid minnesstenen på Mariehamns kyrkogård, med efterföljande festligheter i Stadshusets foajé.

RÅLs räddningschef om avtalen med staden

Två avtal gällande räddningsväsendet behöver ses över enligt stadens infrastukturdirektör Kai Söderlund. Han berättar att främsta anledningen till att dessa förslag behöver ses om just nu, är för att förslaget om en gemensam räddningsmyndighet föll efter att några kommuner inte godkänt det.

Kulturmagasinet

Hantverksförening med luft under vingarna

Det går bra för föreningen Ålands slöjd och konsthantverk rf. Medlemmarna ökar och i höst står föreningen värd för en helt ny nordisk hantverksfestival i egen regi. Bland annat det handlar veckans kulturmagasin om. Vi tar också en titt på föreningens medlemsutställning med temat Min finaste julklapp, och som vanligt blickar vi både bakåt på kulturveckan som gått och framåt mot vilka evenemang som bjuds kulturhungriga. Redaktör: Tua Åström

Kulturmagasinet vecka 48

I veckans Kulturmagasin träffar vi konstnären Juha Pykäläinen som nyligen avtäckte ett porträtt av högsta domstolens president Timo Esko och som har en ny utställning på Galleri Juha där varje tavla har en tillhörande brosch. Några av broscherna är gjorda av bröddeg.

Nya kulturministern - en schlagernörd som gillar ljudböcker

I den här veckans kulturmagasin tar vi pulsen på vår nya kulturminister Annika Hambrudd som ser fram emot att göra en djupdykning i Ålands digra kulturliv. Det blir också en tillbakablick på veckan ur ett kulturperspektiv, och en titt framåt på helgens kulturevenemang. Redaktör: Tua Åström

Kulturmagasinet vecka 46

I kulturmagasinet denna vecka talar vi bland annat med föreningen Swingskeppet för att höra vad som finns i deras framtid, och varför en snart 90-år gammal musik- och dansstil har blivit populär igen.

Arkivpärlan

Arkivpärlan: Kvinnoparlamentet 1983

Pernilla Cammert har sammanställt programmet om kvinnoparlamentet 1983. Trettio kvinnor har samlats till parlamentet och Ragna Sanders inleder med...

Arkivpärlan: Kungsvägen

Ett program om den gamla post och kungsvägen som i Finland startar på Åland och slutar i Viborg. Programmet är från 1990 och handlar om Kungsvägens...

Arkivpärlan: Åland runt på cykel

I Arkivpärlan ska vi få följa med Kiki Alberius-Forsman på en cykeltur runt Åland som hon gjorde under sommaren 1998.

Arkivpärlan: Karelia kantrar - Vi lämnar fartyget

Ett program om Karelias haveri utanför Gotska Sandön 23 mars 1986. Vid olyckan omkom sex av fartygets femton besättningsmän. Fartyget ägdes av...