Dokumentär / Åländska berättelser

När vargen kom till Åland

Vintern 2018 siktas en varg på isen i Brändö. Observationen blir startskottet för en nästan två år lång vargfeber på Åland.

Pandemier vi minns

Hur lät det när fågelinfluensan och svininfluensan drog över världen och hotade vår hälsa? I en tillbakablick kan du höra hur Åland vred upp beredskapen för pandemier i början på 2000-talet.

Kampen om vårfågeljakten

Traditionen att om vårarna jaga guding har ansetts vara så betydelsefull att landskapsregeringen, oberoende av vem som suttit vid makten, varit villig att ta strid för vårfågeljakten. Två gånger har det slutat i domstol.

Pop Sixten

Hör berättelsen om lumparlänningen som blev den åländska musikscenens kanske största karaktär och släppte en osannolik singel som förblir en kultfavorit.

Gomorron

Tomatsoppa à la Nina

Idag i Dagens rätt lagar politisk redaktör Nina Smeds tomatsoppa.

Möjligt att söka Nordjobb i regionen

I år kan man söka Nordjobb i den egna regionen. Det är första gången under Nordjobbs 35-åriga histroia som dett sker och det skre på grund av rådande omständigheter under corona-epedemin.

Medis beredda att improvisera under hösten

Mycket av Medborgarinstitutets verksamhet har fått ställas in eller skötas på distans under vårens corona-utbrott och nu pågår arbetet med att sammanställa höstens kurser inför katalogutgivningen.

Trafiknykterhetens dag

Idag är det trafiknykterhetens dag och dessutom presenteras vinnarna av 2020 års tävling “Alkohol och Trafik” som utlystes bland högstadie- och gymnasiestuderande i höstas.

Åland idag

Det händer i ungdomslokalerna efter öppning

Från och med måndag tillåts åter ungdomslokaler slå upp sina dörrar.

Barnombudsmannen om den nya tobakslagen

I går godkändes en ny tobakslag som säger att tobak får säljas av personer som är myndiga och av 15-åriga ungdomar så länge som de övervakas av en myndig person.

Torsken mår bättre i åländska vatten

Ulf Bergström är forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet och han är i slutskedet av en studie om specifikt Ålandstorsken. Han menar att den är ett undantag från resten av Östersjön.

Gäddor utplanterade vid Nabbens våtmark

Nu har en första omgång gäddor planterats ut vid Nabben.

Kulturmagasinet

Kulturmagasinet vecka 11

Ibsens Ett dockhem lika aktuell idag som på 1800-talet tycker både regissör och skådespelare i Teater Alandicas nya uppsättning.

Kulturmagasinet v10

I Kulturmagasinet vecka 10 talar vi med Beppe Lantz om att bli igenkänd på Stockholms gator efter att ha medverkat i SVTs “Klassen” och om hans nya roll i YLEs tv-serie “Virala genier” som har premiär idag.

Kulturmagasinet v9

Varje tisdagseftermiddag får femtonårige Ben Amsalem orgellektioner av pensionerade kantorn Kaj Gustav Sandholm i St Görans kyrka i Mariehamn.

Kulturmagasinet v7

I dagens kulturmagasin träffar vi bland andra författaren Carina Karlsson som beviljats ett halvårs arbetsstipendium av Finlands svenska författarförening.

Arkivpärlan

Oliver Enblom

I det här porträttet får ni träffa växthusodlarpionjären Oliver Enblom (född 1923) som bor på Jurmo i Brändös norra skärgård.

Gloskär

I det här programmet beger vi oss ut till en ö i Föglö skärgård där det hände en hel del intressant under 1600-talet.

Agnes Kuhlman

Läraren Agnes Kuhlman, 92 år gammal, minns sitt rika liv.

Ella Björklund

Ett porträtt av 94-åriga Ella Björklund i Lövö.