Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 14 maj, 2024 - 06:15Uppdaterad: tisdag, 14 maj, 2024 - 09:52

Mänskligt misstag bakom läckta personuppgifter

Att personuppgifter läckte ut från en läroplattform då den togs i bruk av Mariehamns stads tillsyn för hemundervisning berodde troligen på ett mänskligt misstag. Det skriver Lena Nordman, chef för Datainspektionen, i ett mejl till Ålands Radio.

Det var i början på maj som Mariehamns stad själva anmälde läckan då den upptäcktes. Uppgifterna var synliga på plattformen runt två timmar. Då läroplattformen togs i bruk på inrådan av landskapets utbildningsavdelning ställde Datainspektionen frågor till utbildningsavdelningens personal som svarat på frågorna.  

Lena Nordman skriver att det Datainspektionen vet i dag är att Ålands gymnasium använder systemet och att man inte tror att det är själva systemet som läcker utan att den upptäckta läckan handlade om mänskliga fel.  

– Datainspektionen utreder nu avtals- och ansvarsfrågorna och dataskyddsombuden är inkopplade. Tack vare anmälan om personuppgiftsincidenten får vi integritetsskyddet för varje barn tryggat och juridisk ordning på frågan, skriver Nordman.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »