Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 13 maj, 2024 - 15:45Uppdaterad: måndag, 13 maj, 2024 - 15:45

Digitalisering kan kosta Åland mellan 2-4 miljoner – “Hög uppförsbacke kommer att kräva mycket insatser”

Nu uppdateras Ålands riktlinjer och mål för digitalisering och samtidigt förnyar man lagen om informationshantering.

Ett långsiktigt mål är en medborgarportal med flera digitala tjänster samlade och detta är ett steg på vägen dit enligt kansliminister Ingrid Zetterman (Lib). 
– Vi har tyvärr en ganska hög uppförsbacke som kommer att kräva mycket insatser. Den här typen av dokument har funnits tidigare men skillnaden nu är att vi backar upp den med en skarp lag som kräver att alla myndigheter går framåt, säger hon. 

Tanken är att ökad digitalisering ska kunna effektivisera arbetet inom landskapsregeringen men också ge medborgarna en enklare vardag. 

Lanskapsregeringens tjänstemän uppskattar att satsningen kommer att kosta det offentliga Åland mellan 600 000 och 800 000 euro per år om man går in för gemensamma lösningar. Satsar myndigheter och andra aktörer på att göra jobbet på egen hand, tror man att kostnaden landar på mellan 2 och 4 miljoner per år. Förslagen på riktlinjer och ny lagstiftning är ute på remiss till den 1 juli. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »