Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 19 mars, 2021 - 18:00Uppdaterad: fredag, 19 mars, 2021 - 18:00
  • Genrebild. Foto: ÅRTV
  • ÅHS kommer att tvingas skjuta upp inbokade vaccinationer, men hur många vill smittskyddsläkare Tora Woivalin inte svara på. FOTO: Ann-Christine Karlsson

Finland stoppar Astra Zeneca-vaccin - Woivalin: "Något tiotal måste ombokas"

Finland avbryter vaccineringen med Astra Zenecas vaccin i en vecka, efter att två personer rapporteras ha fått blodproppar efter sina vaccineringar.
 

Det framkom på den presskonferens med Social- och hälsovårdsministeriet, Institutet för hälsa och välfärd THL och Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea som hölls under fredagens eftermiddag.

Överläkare Taneli Puumalainen säger att avbrottet är tillfälligt medan man fortsätter bedöma vaccinet, som i går förklarades som säkert av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.
Även Puumalainen anser att riskerna med vaccinet är väldigt små, men man väljer trots det att följa försiktighetsprincipen.

En av de frågor som behöver utredas är om unga kvinnor är särskilt känsliga för vaccinet, och i så fall varför, eftersom flera kvinnor i åldrarna 20-25 har reagerat, enligt vaccinspecialisten Hanna Nohynec.
En del vaccineringstider måste nu eventuellt backas, och frågan om ersättande vaccin lämnas öppen.

Flera länder har nu tillfälligt stoppat användningen av Astra Zenecas vaccin. Ett tillfälligt stopp i de nationella vaccinationsprogrammen innebär i värsta fall tillfälliga förseningar. Först om stoppet blir permanent påverkas programmen på längre sikt.

- Det här är ett säkert och effektivt vaccin, sade chefen för den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, Emer Cooke, under en presskonferens i går torsdag. De få fallen av allvarliga biverkningar som rapporterats överväger inte nyttan med vaccinet, enligt Europeiska läkemedelsmyndigheten.

Världshälsoorganisationen uppmanar också medlemsländerna att fortsätta med vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin, eftersom nyttan överväger de möjliga riskerna, skriver man i ett pressmeddelande.

ÅHS Smittskyddsläkare Tora Woivalin vill, när Ålands radio når henne under fredagseftermiddagen, inte medverka i någon intervju, men säger att det rör sig om "något tiotal" patienter som nu måste bokas om. 

Hittills har Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, Danmark, Norge, Irland, Sverige och Finland helt stoppat Astra Zenecas vaccin. Estland och Österrike har stoppat vissa specifika leveransomgångar av vaccinet. Flera afrikanska länder, bland dem Kongo, har också stoppat vaccinet tills vidare.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »