Narkotika och psykisk ohälsa på Arkipelag

Anders Tengström, psykolog och docent i psykatri verksam vid Karolinska Institutet i Solna
Åland idag
"Samsjuklighet, psykisk ohälsa och skadligt bruk" var samlingsnamnet på den konferens som anordnades på hotell Arkipelag under torsdagen. Åland i dag fick ett samtal med en av föreläsarna, Anders Tengström, docent i psykologi vid Karolinska institutet.

Bomarsundscenter ett steg närmare förverkligande

Bomarsunds besökscenter ett steg närmare förverkligande
Åland idag
Nu ska det äntligen bli av, efter många års väntan och förhoppning är nu ett besökscenter vid Bomarsunds fästning en realistisk förhoppning. Det tror i alla fall Bomarsundssällskapets ordförande Folke Karlsson.

Gröna udden kan bli nytt bostadsområde

Byggnadsplaner för Gröna udden
Åland idag
Gröna udden är ett populärt promenadområde i staden, och campingen är den enda som finns innanför stadens gränser. Därför kanske det låter som ett drastiskt beslut att bebygga hela området med bostäder, något man öppnat för i stadsfullmäktige.

Teknikmagasinet

20180312 Teknikmagasinet:
Teknikmagasinet
Teknikmagasinet har den här gången fått finbesök i form av roboten Cozmos. Dessutom diskuteras Smart Home-högtalare som mitt i allt börjar skratta på...

Svenska Jennifer tipsar om bloggande

Jennifer Sandström, bloggare
Åland idag
Jodå, det går att leva på att blogga. Jennifer Sandström är ett levande bevis på det. Åland idag träffade henne inför hennes föreläsning för Ålands näringsliv.

Fredrik Lindström: "Finlandssvenska kossor har mer rätt"

Fredrik Lindström om allt möjligt finlandssvenskt och åländskt
Åland idag
Under torsdagskvällen uppträder den folkkära svenska språkvetaren à gogo på Alandica. Åland idag fick tillfälle att träffa Fredrik Lindström på tu man hand.

"Östersjöländerna sviker sitt hav"

Östersjöländerna sviker sitt hav
Östersjöfondens Lotta Nummelin om situationen för Östersjön kring Åland
Åland idag
Östersjöländerna lever inte upp till sina åtaganden att skydda Östersjön. Det slår Världsnaturfonden, WWF fast i en färsk rapport och man får även stöd av Helcom, som är det styrande organet i "Konventionen om skydd av Östersjöområdets marina miljö".

Åsub: Ålands befolkning fortsätter öka

Finansminister Mats Perämaa om framtiden
Socialminister Wille Valve om framtiden
Åland idag
Tittar man ett par decennier tillbaka föds och dör ålänningar i ungefär samma omfattning som idag, men befolkningen ökar trots det. Hemligheten är förstås inflyttningen som fortsättningsvis ligger på en hög nivå. Det visar Åsubs färska befolkningsstatistik.

Socialministern om tillgänglighetspaketet

Socialminister Wille Valve i Åland idag-studion
Åland idag
Ett omfattande paket för att göra det offentliga Åland mer tillgänglig för människor med olika funktionsnedsättningar debatterades i lagtinget under måndagen. Debatten fortsatte i Åland idag.

Lagändring förbättrar för regnbågsfamiljer

Camilla Dalmyr om den nya moderskapslagstiftningen
Åland idag
Tidigare var den ena mamman i en familj med två kvinnor tvungen att adoptera sitt barn, en process som kunde dra ut på tiden. Det gjorde det bland annat i praktiken omöjligt att ta ut den första föräldraledigheten. I förra veckan förnyades moderskapslagstiftningen.

Touko Aalto vill inte peka åt Åland med hela handen

Åland idag
Gröna förbundets nya partiordförande vill se snusindustrin blomstra på Åland igen, och när han drar sig tillbaka från politiken ser han sig som äppelodlare på Åland.

Rauli Lehtinen Övermästare för ännu en Oddfellow-loge

Rauli Lehtinen startar ny Oddfellow-loge som övermästare
Åland idag
Åland är Oddfellow-tätast i Norden. Vi bad övermästaren för den senaste herrlogen, nummer 66 med Märkets fyr som maskot, Rauli Lehtinen, förklara vad som är så spännande med slutna herrsällskap.

Öppet för ölbryggerier att söka försäljningstillstånd

Rainer Åkerblom om ansökningsprocessen
Socialminister Wille Valve reder ut lagstiftningen kring bryggeriförsäljning av öl
Open Water Brewery berättar om sina planer med direktförsäljning av sitt hantverksöl
Åland idag
Från och med årsskiftet är det tillåtet att sälja hantverksöl direkt från bryggerierna till privatpersoner, upp till en alkoholhalt på 12 procent. Allt som krävs är ett tillstånd från Statens ämbetshus.

Stadsstyrelseledamot chemtrailförespråkare

Ålands framtids stadsstyrelseledamot Birgitta Johansson och partiets ordförande Axel Jonsson
Åland idag
Ledamoten i stadsstyrelsen, Birgitta Johansson (Åf), tror inte bara på chemtrails, hon tror på det mesta i konspirationsteoriväg. För Åland idag berättar hon om den judiska konspirationen, nya hemliga världsordningar, den världsomspännande kommunistiska revolutionen som kommer, om mäktiga män i hemliga sällskap och om indiska bönder som begår självmord i tusental. Hon tror själv på alltihop, men säger att det inte är frågor hon hittills drivit i stadsstyrelsen i Mariehamn.

Dieselutsläppet slog nästan ut stadens rening

Jouni Huhtala om vad utsläppet hade kunnat få för konsekvenser för Mariehamns stad
Åland idag
När sprickan mellan bunkertanken och svartvattentanken ombord på landskapsfärjan Ejdern upptäcktes hade redan fyra kubik dieselolja pumpats ut i stadens avloppssystem. Men tack vare ett snabbt ingripande lyckades man hindra en katastrof.

Eckerölinjen kritiseras för valutaskillnader

Tomas Karlsson, vd för Eckerölinjen
Åland idag
Eckerölinjens valutakurser har den senaste veckan varit ovanligt ofördelaktiga för eurobestyckade resenärer, det vill säga i huvudsak ålänningar. Men så ser systemet ut, menar man från Eckerölinjens sida; ibland förlorar man, ibland vinner man på systemet.

Kinesisk järnväg till Åland kan bli verklighet

Järnväg över Åland
Åland idag
Nej, det är inget skämt. Ett EU-projekt kring höghastighetståg i Norden berör även Åland, och det beror på att kinesiska staten kan bli medfinansiär.

DDOS-attackerna "den nya verkligheten"

Daniel Dahlén om DDOS-attackerna mot Åland
Åland idag
DDOS-attacken som drabbade Åland i början av veckan var den kraftigaste någonsin. Men ingenting tyder på att attackerna minskar i frekvens eller omfattning.

Hon ska integrera nyanlända

Helena Flöjt-Josefsson om sitt nya jobb som specialsakkunnig med inriktning på integration och hållbarhet
Åland idag
Alla som kommer utifrån Åland kan behöva en omgång integration när de anländer, även från grannländerna. Det menar Helena Flöjt-Josefsson som är ny integrationssamordnare på landskapsregeringen.

Färre kränkningar av finsktalande på Åland

Om modersmålets betydelse och om finskan på Åland
Åland idag
Värden som härkomst, modersmål och språk i största allmänhet är allvarliga saker - starka indikatorer på vår egen identitet. Samtidigt är det faktorer som kan förändras. Anna-Liisa Kuczynski har nyligen doktorerat i ämnet.

Teknikmagasinet del 1, redaktionen rättar

Teknikmagasinet avsnitt 1, del 1
Teknikmagasinet avsnitt 1, del 2
Teknikmagasinet
I det första avsnittet av Teknikmagasinet handlar det om rykten om nya iPhone 11, om Facebooks nya algoritm och om SpaceX Falcon Heavy.

Nytt behandlingsprogram kan ge lindring för tinnitusdrabbade

Psykolog Bo Mellberg om hans behandlingsmetod
Åland idag
Ännu finns inga fysiologiska behandlingar mot tinnitus, annat än på experimentstadiet. Det man kan göra är att lära sig leva med sin tinnitus, och det hjälper Bo Mellbergs behandling till med, hävdar han själv.

Familjecenter kan bli verklighet

Tove Nylund vid socialvårdsbyrån om idén kring ett familjecenter på Åland
Åland idag
I framtiden kan det byggas ett familjecenter på Åland, möjligen som ett nytt kommunalt samarbete. Det hoppas socialminister Wille Valve.

Expertråden om börskraschen

Börskrasch i rekordfart - så ska du göra för att inte drabbas
Åland idag
Under natten till tisdagen föll USA-börserna med som mest 6 procent, ett tapp så stort över bara en handelsdag att flera rekord slogs - rekord av ett slag man helst inte vill se slagna. Dow Jones-indexet föll mer på ett dygn än någonsin sedan indexet skapades. Andelsbankens vd Johnny Nordqvist och doktorn i ekonomisk historia, Fredrik Rosenqvist, besökte studion för att förklara varför det hände.

Allt du velat veta om landskapsandelssystemet, men aldrig vågat fråga om

LR:s Runa Tufvesson förklarar övergångssystemet
Erik Brunström, kommundirektör i Finström, redogör för sina synpunkter
John Eriksson, kommundirektör i Jomala, redogör för sina synpunkter
Mats Perämaa, finansminister, förklarar sina avsikter med det nya landskapsandelssystemet
Åland idag
Landskapsandelssystemet är en mekanism du aldrig behöver komma i kontakt med som privatperson, men som indirekt styr vad som är möjligt att åstadkomma i din kommun. Det är dessutom något som ständigt debatteras på insändarsidorna, och något som politiker verkar tycka att det är roligt att prata om. Vi reder ut hur det fungerar.

Mobiltelefonförbud i skolorna får mothugg

Psykolog Iris Grüssner-Hellman om mobilförbud i skolorna
Professor Christina Olin-Scheller om mobilförbud i skolorna
Alvar Nordlund och Cassandra Sandberg, ordförande respektive vice ordförande i elevrådet i Övernäs skola, om en mobilfri skola
Åland idag
Socialdemokraternas fullmäktigegrupp i Mariehamn vill förbjuda mobiltelefoner i alla stadens skolor. Men ny forskning visar att det är bättre att få in telefonen i undervisningen.

Kort men intensiv strejk på Åland hela fredagen

FFC Ålands, fackförbundens centralorganisations, ordförande Sturle Fjäder
Optinovas vd, Anders Wiklund
Åland idag
I vanliga fall tar fackföreningar till strejk när arbetsmarknadens parter inte kan enas om villkor i kollektivavtal. Fredagens strejk är något annat. Den är en politisk manifestation för att förmå regeringen i Helsingfors att dra tillbaka den så kallade aktiveringsmodellen - systemet för att få arbetslösa i arbete. På Åland drabbas i första hand tillverkningsindustrin.

Jansryds kommundirektörskarriär kan bli kort

Mattias Jansryd om nya jobbet som kommundirektör i Lumparland
Åland idag
I månadsskiftet februari-mars tillträder Mattias Jansryd tjänsten som kommundirektör i Lumparland. Men utsikterna för nya kommundirektörer på Åland är, i bästa fall, suddiga. Senast om några år ska de flesta kommunerna vara ihopslagna - med ett överskott av just direktörer som en omedelbar följd.

Fiskarförening: Det skjuts för få sälar

Jakthandläggare Roger Gustavsson om säljakten som avslutades idag
Fredrik Lundberg, verksamhetsledare för Ålands fiskare om gråsälens inverkan på fisket
Åland idag
Gråsälen är det största hotet mot fiskerinäringen. De 30 000 gråsälar som finns i finska vatten (varav många i den åländska skärgården) räcker gott och väl till för att lägga beslag på merparten av yrkesfiskarnas fångster. Och trots att jaktkvoterna är rymliga skjuts få sälar.

Dags att skrota sommartiden?

Ålänningar om att avskaffa sommartiden.
Danne Sundman har starka åsikter om sommartiden.
Åland idag
Finland vill avskaffa sommartiden. Frågan kom upp i form av ett medborgarinitiativ i höstas och fångade 70.000 underskrifter.

Infrastrukturminister gillar idén men saknar pengarna

Infrastrukturminister Mika Nordberg om FS Links tunnelplaner
FS Links Hans Holmström om infrastrukturministerns kommentarer
Åland idag
Infrastrukturminister Mika Nordberg gillar idén om en tunnel till Föglö. Det har förresten landskapsregeringar gjort i omgångar under åren. Men pengarna för att stötta projektet finns inte, menar han. Men Hans Holmström, en av profilerna bakom FS Links, förstår inte hur man räknar om man inte förstår hur det hänger ihop.

Ny svensk ny chef på Motorfordonsbyrån

Björn Snis, ny chef för Motorfordonsbyrån
Åland idag
Åtta procent av alla som bor på Åland är födda i Sverige. Vi svenskar finns överallt i det åländska samhället, och nu finns det ytterligare en av oss. Björn Snis är ny chef för Motorfordonsbyrån.

Göran Djupsund om läget före pensionen

Professor Göran Djupsund intervjuas av Frippe Granlund, del 1 (från Åland idag)
Professor Göran Djupsund intervjuas av Frippe Granlund, del 2 (från Åland idag)
Åland idag
Det har hänt mycket under professor Göran Djupsunds akademiska karriär - just inom området han valt att arbeta inom: Statskunskap.

Pensionschocken bara en marginaljustering för Sverige

Leif Jakobsson, statssekreterare vid finansdepartementet i Stockholm om höjningen av SINK-skatten
Britt-Marie Hallberg-Eriksson, skatterättsexpert vid Skatteverket i Karlstad
Emmelie Björkman, byråchef för Skattebyrån, berättar om jämkningsmöjligheter
Åland idag
Få skulle acceptera att få sin lön sänkt med fem procentenheter utan motivering, men de som jobbat i Sverige och räknat med att få en viss summa utbetald i pension hemma på Åland har fått uppleva just det. För Finansdepartementet i Stockholm ser det inte som något problem, och Skatteverket följer bara lagen.

Ny kontroll av tobaksköp

Nu kontrolleras tobaksförsäljningen till unga, del 1
Nu kontrolleras tobaksförsäljningen till unga, del 2
Åland idag
2016 genomförde ÅMHM och Fältarna "provköpsprojektet", som gick ut på att låta nätt och jämnt 18-åriga ungdomar köpa tobaksprodukter. Då visade det sig att många handlare inte kontrollerade åldern på ungdomarna. Nu görs projektet om.

Dags för etapp två av Ålandsvägen

Projektledare Håkan Lindén om arbetet med Ålandsvägens andra etapp
Åland idag
Efter ett uppehåll på några månader, med en fullt framkomlig Ålandsvägen, är det du nu dags för etapp två av renoveringen. Planerna är omfattande.

Fyra timmars resa blev ofrivillig tvådygnskryssning

Martin Staf vill komma hem
Åland idag
Resan hem till Åland från Åbo skulle ta fyra timmar med Silja Galaxy. När Åland idag får tag på åländske Martin Staf har han suttit fast ombord i mer än två dygn.

ÅMHM ogillar nästan tom tunnelansökan

Otto Hojar, FS Links, om tunnelansökan
Åland idag
När FS Links, intressebolaget bildat för att stödja en rad infrastruktursatsningar från åländskt håll, ansökte om miljötillstånd för att bygga en egen tunnel mellan Föglö och Lumparland så var ansökan i princip tom. Det gillar inte Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, som inte vill göra andras jobb.

Landskapet vill få företagen att kommunicera

Mikko Helminen, Henrik Juslin och Maja Häggblom intervjuas av Fredrik Granlund
Åland idag
Entreprenaföretag går på kurs hos landskapet för att lära sig att kommunicera med varandra om var saker och ting är nedgrävda.

Vad innebär ändringen av polispensionen?

Frippe Granlund intervjuar pensionshandläggare Monica Clemes
Åland idag
Polisens pensionsålder har diskuterats flitigt efter att pensionsreformen vars lagutskottsbetänkande röstades igenom i lagtinget förra veckan. Åland Idag reder ut vad det här egentligen innebär.

Katrin Sjögren om starten på året

Lantrådet Katrin Sjögren om läget för regeringen
Åland idag
Det nya året startade med att Veikkaus körde omkring mellan åländska spelombud med en vit lastbil för att samla in spelmaskiner och skyltar. Lantrådet Katrin Sjögren summerar händelserna under årets första två veckor.

Träffa läkaren i mobilen

Åland idag
IT-företaget Consilia och det privata vårdbolaget Medimar arbetar på att ta fram en digital lösning för läkarbesök. Målet är att kunna genomföra e-läkarbesök, digitalt, i telefonen eller surfplattan.

Nytt förslag om EPA-traktorer

Dan Sundström, Ömsen, om mopedbilar och EPA-traktorer
Hans-Yngve Berg, analytiker vid Transportstyrelsen i Borlänge, föredrar EPA-traktorer framför mopedbilar
Åland idag
I Finland höjs röster för att införa en fordonsklass med vanliga personbilar som strypts ned till en maxhastighet på 30 eller 50 kilometer i timmen, i stort sett motsvarande prestandan hos en mopedbil.

Granskning: Alla röster om Tallgården

Kommunstyrelsens ordförande Göte Winé säger sig vara dåligt påläst och vill inte prata om Tallgården
Sani Gustafsson, omsorgschef vid Tallgården, håller inte med om kritiken
Yvonne, tidigare anställd på Tallgården, berättar om arbetsförhållandena (observera att både namn och röst är fingerade)
Petter Johansson, omsorgsnämndens ordförande, om kritiken mot Tallgårdens ledning
Åland idag
Under ett år har hälften av personalstyrkan vid äldreboendet Tallgården i Sund sagt upp sig. Kvar finns berättelser om mobbning och kränkande behandling av de tidigare anställda. I mitten finns klienterna, de boende som tvingats finna sig i nya rutiner och nya ansikten - trots att många äldre har svårt med just förändringar.

"70-80 procent röstar emot kommunsammanslagning"

Siv Sandberg om kommunreformen och den kommande folkomröstningen
Åland idag
2021 är det dags. Den 1 januari bildas de fyra åländska kommunerna. Det hoppas i alla fall landskapsregeringen. I så fall genomförs reformen emot valresultatet i folkomröstningen. Siv Sandberg, som genomförde den senaste kommunutredningen, tror att 70-80 procent röstar för att behålla sina kommuner som självständiga enheter - inte minst på grund av att frågan i folkomröstningen inte ger något alternativ att rösta för. Antingen röstar man på att behålla allt som det är, eller så röstar man på något rätt okänt och skrämmande, menar hon.

Landskapsläkaren om sprutbyte och sextrakasserier

Landskapsläkaren om läget för den åländska sjukvården
Åland idag
Sprututbytet drog igång sent i höstas efter flera månader av förberedelser. Samtidigt har landskapsläkaren skyldighet att utreda anklagelser om sextrakasserier som kommit i efterdyningarna av #metoo.

Kort frist för ny kommundirektör

Brage Wilhelms om den vakanta kommundirektörstjänsten
Åland idag
Lumparland söker nu en ny kommundirektör. Men det är bråttom. Redan den 18 januari vill kommunstyrelsen ha ansökningarna.

Språkkoll: Vad signalerar uttrycken egentligen?

Språkvårdaren om Ålands framtids ordval
Åland idag
Det som föranlett regeringskrisen den här gången är att kansliministern svarade på en insändare med orden "Jag kan bara beklaga den djupa okunskapen...

Startskottet för presidentkampanjen gick i Maxinge

Presidentvalskampanjandet inleddes utanför Maxinge
Åland idag
Flera av de politiska partierna på Åland har bestämt sig för en av presidentkandidaterna. Men som bäst hoppas de på en hedersam andraplacering.

Steel FM-insamling räcker i fyra år

Steel FM-pengarna täcker fyra års normal verksamhet
Åland idag
Rädda barnens Barnfond inrättades på 1950-talet och får in mellan 12 000 och 15 000 euro varje år. Steel FM-insamlingen drog in ett mer än fyra gånger så stort belopp.

Lite sanning kvar i nyårsmyten

Peter och Filip Meklin på Avancia om träningstrenden
Kim Jansson på Träningsverket om att komma igång med träningen
Åland idag
Träningsanläggningarna ser fortfarande en liten topp i kundtillströmningen under årets första månad - varje år. Men för varje år blir toppen mindre. Orsaken är att vi lever nyttigare året runt.

Utrymme för lek och lärande på sjöfartsmuseet

Åland i dag besöker Sjöfartsmuseet
Åland idag
Ålands sjöfartsmuseum har fått en uppryckning när det gäller barnaktiviteterna. Åland idag har varit och synat nyheterna i sömmarna.

Perämaa: Inget nödsystem för Geta

Mats Perämaa om Getas ekonomiska situation
Åland idag
Geta kommun befinner sig i ekonomiskt trångmål, och nästa år får kommunen allvarliga problem om inte landskapsregeringen skjuter till pengar. Men något sådant akut stödsystem finns inte längre, säger Mats Perämaa.

Slutpratat i mobilen i Sverige

Transportstyrelsen i Sverige om telefonförbudet
Åland idag
Från den 1 februari är det förbjudet att prata i mobiltelefonen samtidigt som du kör bil i Sverige. Handsfree är "sannolikt" tillåtet.

Paf är inget alternativ till Veikkaus

Christer Fahlstedt om Veikkaus
Kansliminister Nina Fellman om arbetet med att få tillbaka Veikkaus
Åland idag
Om nu Veikkaus försvinner skulle väl Paf kunna anordna Lotto och andra kuponspelformer på Åland? En dålig idé menar Pafs vd Christer Fahlstedt. Och kansliminister Nina Fellman tror fortfarande Veikkaus kommer tillbaka.

Mer än väntat i Steel FM:s insamling

Steel FM:s programledare om kampanjen "Steel FM-hjälpen"
Åland idag
Radioföretaget Steel FM hade hoppats samla in 30 000 euro till Rädda barnen via sitt evenemang Steel FM-hjälpen. I stället blev det mer än 40 000. För programledarna innebar kampanjen 64 timmar i en glasbur på torget med en säng som ägaren Fredrik Karlström legat sönder.

Polisen varnar för xenonbyte

MFB:s trafikinspektör Tom Latvala
Dax vd Andreas Kanborg om sitt sortiment
Åland idag
På motorfordonsbyrån upptäcker man felaktigt uppgraderade bilstrålkastare varje dag, och nu varnar polisen för att det för det mesta blir olagligt att köra runt med xenon-konverterade lyktor. Men det finns en lösning på problemet.

De fortsätter med egna ord

Sara Shamloo Ekblad om "fan fiction"
Åland idag
Att själv skriva ned fortsättningar eller bihandlingar till olika filmer eller böcker blir allt populärare, och för många börjar faktiskt författarkarriären på det sättet. Nu hålls den andra kursen i ämnet på Åland.

Julborden viktig inkomstkälla för krog-Åland

Michael Björklund, Smakbyn
Henrik Beckman, Glada Laxen
Åland idag
Julborden betyder mycket för restaurangnäringen på Åland - av flera skäl.

Rektor vill göra högskolan till universitet

Jonas Waller, Högskolan på Åland
Åland idag
Rektorn för Högskolan på Åland vill göra om lärosätet till ett universitet på sikt. Det är en utmaning som kräver satsningar på flera plan, med högre kvalitet på utbildningarna.

Tema: Nya alkohollagstiftningen

Vision Nolltolerans
Polismästare Maria Hoikkala
Mattssons i Godby, Sverker Jansson
Restaurang Indigo, Stig Grönlund
S-Market, Elina Fellman
Åland idag
Det finns många åsikter om den nya alkohollagstiftningen som träder i kraft 1 januari, det vill säga om lite mer än en vecka. Åland i dag har pejlat läget.

Efterlyses: Ekologiska grisar

Hushållningssällskapets rådgivare Kerstin Lundberg
Åland idag
Det finns en efterfrågan på ekologiska produkter bland åländska uppköpare - bland annat på ekologiskt griskött. Det menar Ålands hushållningssällskap, men pekar också på svårigheterna.

Mässa för programmerande barn

Kodarklubbens minimässa
Åland idag
Föreningen Kodarklubben lär barn och ungdomar programmera med hjälp av praktiska exempel - Raspberry Pi till exempel, eller Micro:Bit. På måndagskvällen visade de upp sig i Högskolans lokaler.

Flera vägar till hjälp om du är drabbad

Psykoterapeut Maria Sundblom Lindberg, del 1
Psykoterapeut Maria Sundblom Lindberg, del 2
Hillevi Smeds, enhetschef på FPA
Åland idag
Du som utsatts för sexuella kränkningar eller är offer för sexuellt våld kan få hjälp. Ett sätt kan vara att vända sig till primärvården, och på sikt få tillgång till subventionerad psykoterapi via FPA.

Ansvariga utgivarna: Metoo ingen skillnad för publiceringsbeslut

Niklas Lampi, Anna Björkroos och Camilla Karlsson-Hendersson om utgivaransvar i #Metootider
Åland idag
Oavsett vad som skrivs i sociala medier måste varje tidning, tv-kanal och radiostation fatta sina egna publiceringsbeslut - och de måste vila på både lagen och på de etiska yrkesreglerna. Det förhållningssättet påverkas inte, inte ens av en jordskredsföreteelse som #metoo eller #alandocksa. Det menar Ålands ansvariga utgivare.

Klättervägg nya attraktionen på Uncan

Åland idag
De barn och ungdomar som besöker Uncan kan från och med nu också öva klättring på den helt nya klätterväggen.

Kasimir Antbrams ny verksamhetsledare för simföreningen

Kasimir Antbrams om Ålands simförening
Åland idag
Hittills har Ålands simförening administrerats ideellt, men sedan i november är det Kasimir Antbrams som håller i rodret.

Hon kan ha skänkt (C)-segern till Thörnroos

Veronica Thörnroos om partiledarvalet
Camilla Andersson om partiledarvalet
Åland idag
Veronica Thörnroos vann partiledarposten med bara tre röster. Före stämman jobbade Camilla Andersson (C), kommunstyrelsens ordförande i Geta för att posten skulle gå till just Thörnroos. Men den nyblivna partiledaren själv tvivlar.

Hyperloop eller jämställdhet till år 2050?

Susanne Simolin och Olof Ehrenkrona om Åland år 2050
Åland idag
Firar man Finlands 100-årsjubileum är det förstås länt hänt att man vänder blicken bakåt, mot historien. Ålands Lyceum gjorde tvärtom på tisdagen och blickade framåt 33 år, till år 2050.

Jeanette Eriksson vann årets bemötandepris

Jeanette Eriksson vann årets bemötandepris
Åland idag
Jeanette Eriksson vid Stall Joy vann årets bemötandepris, ett årligt pris som delas ut av Ålands handikappförbund. Ett hedersomnämnande gick till Inger Kuitunen.

Kärnvapnen ett hot mot hela världen

Tarja Cronberg om FN:s kärnvapenförbud.
Åland idag
Det finns de som hävdar att kärnvapnen i världen varit en garant för fred i Europa sedan 1945. Det tror inte Tarja Cronberg, fredsforskare både i Finland och Sverige, på. När nu FN-förbudet mot kärnvapen träder i kraft kan det bli en katalysator för även kärnvapenmakter att skriva under.

Chefsflykten från ÅHS fortsätter

Socialminister Wille Valve om kritiken från ÅHS avgående ekonomichef.
Åland idag
I våras sade både sjukhusdirektör Katarina Dahlman och chefläkare Jaana Lignell upp sig från ÅHS. Nu följer ekonomichefen, Marie Lövgren, efter och delar ut svidande kritik mot landskapsregeringen på vägen.

Han vill skapa debatt mellan utsatta kvinnor och män

Pontus Högström om #allasansvar
Åland idag
Ett stort antal kvinnor har berättat om sexuella trakasserier och övergrepp i de olika upprop som skett i sociala medier. Men ska man hitta en lösning måste män och kvinnor prata med varandra om mäns beteende. Det menar Pontus Högström som startat uppropet #allasansvar som en grupp på Facebook.

Åland sämst i YLE:s undersökning

Mariehamns stadsdirektör Barbara Heinonen
Mikael Smeds, kommundirektör, Lemlands kommun
Åland idag
Svenska YLE bad alla landets kommuner lämna ut offentliga uppgifter kring respektive kommunledning - uppgifter alla medborgare har rätt att få del av. Några av kommunerna svarade inte ens på brevet. Sämst var kunskapen om offentlighetslagen på Åland.

Veikkaus har planerat återtåget i detalj

Anders Holmberg om Veikkaus
Så tycker kunderna på Select
Åland idag
Dagen efter att Veikkausombuden på Åland fått besked om att man upphör med sin verksamhet kom ett nytt meddelande. Det innehåller exakta instruktioner om hur skyltar ska monteras ned och spelapparater ska tas om hand. Ingen tillfällighet, tror Anders Holmberg på Select i Mariehamn.

Birgitta Eriksson-Paulsson ny producentförbundschef

Birgitta Eriksson-Paulsson, Ålands producentförbund
Åland idag
Ansvaret för Ålands producentförbund ligger numera i Birgitta Eriksson-Paulssons händer. Det är en återkomst. Hon har tidigare varit vd för organisationen, men det är nio år sedan.

Så håller du koll på din skog

Tommy Aspbäck, landskapsregeringen
Åland idag
Webbtjänsten minskog.fi har numera även en åländsk komponent. Huvuddelen av alla åländska skogar finns med i den inscannade databasen.

Alandica - tio år senare

Om Alandica, vd Ann-Louise Djupsund
Om Alandica, Robert Liewendahl
Om Alandica, Barbro Sundback
Åland idag
Det är tio år sedan spaden sattes i marken för byggandet av KK-huset, det som skulle komma att bli Alandica. De två kulturprofilerna Barbro Sundback och Robert Liewendahl minns både planeringen inför Alandica, och kan sammanfatta hur resultatet faktiskt blev. Fortfarande saknas delar, menar de.

Special: #dammenbrister - om sextrakasserier i Svenskfinland

Viking Line, Leila Sundblom
Lärarkåren, Staffan Holmström
Riksdagen, Mats Löfström
Rederi Ab Eckerö, Lasse Karlsson
Optinova, Per Lycke
En uppläsning av en berättelse ur #dammenbrister, om kryssningsfärjor
Åland idag
Under hashtaggen #dammenbrister berättar 800 kvinnor om sextrakasserier och sexuella övergrepp. 6 000 kvinnor i Svenskfinland har undertecknat uppropet. Men vad gör arbetsgivarna?

Programmering på schemat under hela skoltiden

IT-strategi för skolan, del 1
IT-strategi för skolan, del 2
Åland idag
Programmering och informationsteknik under allt lärande står i fokus i den nya IT-strategin för skolorna. Elever som går ut årskurs 9 ska vara väl förberedda e-medborgare.

Fri från narkotika: Det saknas i ANDTS-programmet

Cita Nylund om landskapsregeringens drogprogram.
Åland idag
Nyligen släpptes årets revidering av landskapsregeringens ANDTS-program. Men det finns fortfarande ouppfyllda önskemål från föreningen Fri från narkotika.

Ålcom-vd: Attackerna blir fler i framtiden

Daniel Dahlén om aktuella IT-risker.
Åland idag
I dag kan man beställa en riktad så kallad DDOS-attack mot vilken organisation som helst för runt 150 dollar. Attackerna kostar alltså nästan ingenting, men orsakar enorm ekonomisk skada. I framtiden blir de fler. Speciellt vaksam ska man vara om man hoppar på "internet of things"-tåget. Det menar Ålcoms vd Daniel Dahlén.

Hon firar ett år som partiledare

Ett år som partiledare; Annette Holmberg-Jansson, del 1
Ett år som partiledare; Annette Holmberg-Jansson, del 2
Åland idag
Annette Holmberg-Jansson firar ett år som ordförande för Moderat samling. Åland idag tar tempen på hennes första år. Hur tycker hon själv att det har gått? Vad har varit roligast? Och vad är viktigast när det gäller självstyrelsen?

Markägare kritiska till vägplan för kortrutt

Markägare kritiska till vägplan för kortrutten.
Åland idag
Kortruttsplanerna rör sig framåt, och i dag var det dags att visa upp förslaget till vägplan för västra Föglö. "Katastrof", ansåg en av markägarna.

Metoo bakom kulisserna

Kansliminister Nina Fellman, frilansjournalisten Zandra Lundberg och arbetarskyddsingenjören Henning Karlsson.
Åland idag
Samtidigt som medierna i våra grannländer varje dag rapporterar om nya, stora, #metoo-avslöjanden har den åländska offentliga debatten i ämnet varit liten. Men vad beror det på?

Tack för svenskan, Skatteförvaltningen!

Finansminister Mats Perämaa om nya momsregler.
Åland idag
Skatteförvaltningen har begärt in ett remissvar av Ålands landskapsregering angående de nya momsreglerna. Landskapsregeringen svarar med att tacka för att myndigheten använder svenska i kommunikationen med landskapet.

Stöd till missbrukare i ny plan

Wille Valve diskuterar nya insatser mot alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel
Åland idag
Nu har den kommit, "ANDTS"-planen från landskapsregeringens socialvårdsbyrå. Bland nyheterna finns insatser riktade mot missbrukare, och även som missbrukar tyngre droger.

"Reagera och prata med dem"

Kommissarie Rasmus Friman och ledande fältare Sandra Jourdan om de stökiga ungdomarna
Åland idag
Ungdomsgänget spottar och skriker på gamla damer, de orsakar bränder i Miramargaraget och på Varuboden går de runt och spottar och beter sig allmänt illa. Just skrik och spott är två återkommande fritidsaktiviteter för barnen och ungdomarna i gänget, enligt tidningarnas många notiser på sistone.

"Det saknas psykkontakter inom primärvården"

Rapport från dialogmötet
Åland idag
I Sverige har de skollagen, och i Finland finns det också lagstiftning som ska förhindra att ungdomar med psykisk ohälsa faller mellan stolarna. Det saknas på Åland. Det menar Mysan Sundqvist från Ung resurs.

Elin Sundback är Ålands nya fackliga ombud

Elin Sundback kommenterar sin nya tjänst.
Åland idag
Nu har Åland fått ett nytt fackligt ombud. Fackcentralen FFC på Åland har varit utan ombudsman i nästan ett år sedan Henrik Lagerberg gick i pension. Men nu är det klart att det är Elin Sundback som tillträder tjänsten vid årskiftet.

Stort intresse för Norden, liten kunskap om Nordiska rådet

Matilda af Hällström om arbetet med att informera om Nordiska rådet i EU.
Åland idag
Matilda af Hällström är Nordiska rådets utsända på plats i Bryssel. Hon vittnar om ett stort intresse för Norden och nordiska lösningar, men kunskapen om Nordiska rådet som parlamentarisk församling är det sämre ställt med.

Ny app för att spara pengar och bekämpa matsvinn

Husmor på Café Vreten Leila Hartell hur de ser på matsvinnsappen
Karin Rosenberg vid Ålands Marthadistrikt om hur intresset för appen varit
Åland idag
I januari nästa år ska en app lanseras på Åland som vill bekämpa matsvinnet, och hittills är det 12 åländska restauranger som visat intresse.

Här får man klaga på allt

Anders Ingves och Victoria Sundberg, del 1
Anders Ingves och Victoria Sundberg, del 2
Åland idag
På sajten stormig.ax, eller utläst "stör mig".ax om man så vill, kan vem som helst skriva ned klagomål över vad som helst. Går besväret att lösa digitalt kan det hända att någon plockar upp ärendet och gör en insats.

Ny EU-förordning kan bli dyr

Advokat Jorunn Skogberg om den nya dataskyddsförordningen.
Åland idag
EU:s dataskyddsförordning kan bli dyr för både myndigheter och företag när den träder i kraft. Nya regler kräver nämligen specialistkunskap.

Folkhälsan nytt fokus i idrottsprogrammet

Lena Eriksson om det nya idrottspolitiska programmet.
Åland idag
Landskapsregeringens idrottspolitiska program lägger nytt fokus på folkhälsan, alltså motion och idrott för alla. Men viktigast är ändå att väcka ett livslångt idrottsintresse hos skolungdomar.

Yrkes vill motivera ungdomar att träna mer

Johanna Björkvall som är biträdande rektor på Ålands Yrkesgymnasium berättar hur de arbetar:
Åland idag
På Ålands Yrkesgymnasium vill få fler ungdomar att röra på sig.

Vatten- och avloppsplanen för Åland presenterad

David Ståhlman, Ålands vatten, om den kommande vattenplanen
Åland idag
Tusentals enskilda avlopp kan fortfarande vara olagliga. Men ingen vet eftersom kommunerna inte följt upp lagändringen.

Redaktion

Administration

Produktionsteknik

Distributionsteknik

Frilans