Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 28 april, 2023 - 17:00Uppdaterad: fredag, 28 april, 2023 - 17:00
  • Covid-19 ställer fortfarande till vissa problem inom vården. Arkivbild.

Tecken på ökad smittspridning – Covid ställer fortsatt till med vissa problem i vården

Det finns tecken på ökad smittspridning och Covid-19 ställer fortsatt till med en del problem inom vården på Åland. 

–För en dryg vecka sedan var vi tvungna att stänga en vårdavdelning på grund av att det fanns en misstanke om utbredd smitta som vi inte skulle smitta vidare till andra patienter, säger Jun Nagamori, chefsöverläkare vid Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS. 

Eftersom vi inte längre har en utbredd testning på Åland finns inga exakta data på smittspridning men fler har hört av sig med frågor och akutmottagningen ser en viss ökning av covidrelaterad sjukdom. De allra flesta som drabbas har fortsatt lindriga symtom. I Indien har den nya omicronvarianten Arcturus blivit dominerande, den har spridit sig till ett trettiotal länder men har ännu inte upptäckts i Finland. Enligt Nagamori verkar den inte ge en svårare sjukdomsbild men den verkar ha vissa nya egenskaper. 

–Det är såpass nytt att vi inte vet säkert, men det rapporteras anekdotiskt om en högre grad av ögoninflammationer. Det är inte ovanligt att virus ställer till det med ögoninflammationer men vi har inte sett det tidigare hos covid, säger han. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »