Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: lördag, 20 januari, 2018 - 08:04Uppdaterad: lördag, 20 januari, 2018 - 08:05
  • På tisdag blir det utskottsomröstning om fördelningen av EU-parlamentsplatserna. Arkivfoto: Nina Smeds.

Utskott röstar om parlamentsplats

På tisdag gör EU:s utskott för konstitutionella frågor ett nytt försök att rösta om fördelningen av parlamentsplatserna i samband med Brexit.

I december skulle utskottet rösta om frågan, men valde att skjuta upp det för andra gången eftersom det fanns andra frågor i samband med mandatfördelningen som man inte var överens om. Enligt Ålands specialrådgivare i Bryssel, Julia Lindholm, handlar tveksamheten om den transnationella lista som finns på förslag. Den skulle innebära att kandidater från alla EU-länder kan ställa upp på samma lista. För att få till det behöver rådet införa nya regler.

Men för Ålands, eller Finlands del, är inte listan något eftersträvansvärt.

- Vi ser inget mervärde i en sådan lista och hoppas att den faller bort under förhandlingarnas gång, om den nu antas av utskottet, säger Julia Lindholm. Farhågorna är att en sådan lista bara gynnar kandidater ur de stora EU-länderna, med ett större väljarunderlag.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »