Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 24 november, 2022 - 10:00Uppdaterad: torsdag, 24 november, 2022 - 10:45
  • Fredrik Karlström ansvarar för jaktfrågorna i landskapsregeringen. Arkivfoto: Rasmus Olin.

Jaktministern: Ingen anledning gå in i konflikt om havsörnen

Det finns ingen anledning att gå in i en konfliktsituation med EU-kommissionen när det gäller havsörnen, anser jaktminister Fredrik Karlström (MSÅ).

I går godkände lagtinget en ändring i den åländska jaktlagen och när man i måndags debatterade lagförslaget var ledamöterna i mångt och mycket eniga om att det är bra att lagen förnyas men att det inte är tillräckligt för att skydda ejderstammen och att aktiva örnbegränsande åtgärder behövs.

En sådan åtgärd kunde vara skyddsjakt, och Fredrik Karlström säger att Åland förstås kan gå in för det eftersom man sitter på behörigheten. Men havsörnen är skyddad i EU:s fågeldirektiv, vilket problematiserar saken.
- Vi vill ju inte att kommissionen ska ta oss till ett överträdelseärende, för vi vet ju att EU-kommissionen aldrig förlorat i ett jaktmål, säger Fredrik Karlström.

Han menar att vägen framåt är att jobba systematiskt och kontrollerat och han sätter mycket hopp till ett viltförvaltningsråd som nyligen tillsatts och som har sitt första möte i Alandica den 14 december där bland annat örnfrågan ska diskuteras.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »