EU

Åland vann europeiskt hållbarhetspris

Hållbarhetslots Karin Rosenberg-Brunila under presskonferensen:
Åland och Utvecklings- och hållbarhetsagendan för Åland har i dag vunnit ett europeiskt hållbarhetspris, European Sustainability Award 2019. Lantrådet Katrin Sjögren är på plats i Bryssel och tar emot priset.

Stöd för foderimport utökas

Sölve Högman, byråchef på näringsavdelningens jordbruksbyrå, om stödnivåerna (från Åland idag)
Det spelar ingen roll hur gärna landskapet eller staten vill betala ut stöd till krisande jordbrukare. För att inte begränsa konkurrensen på marknaden sätter EU ned foten. Blir beloppen för stora krävs omfattande utredningar och tillstånd för att EU ska vara med på noterna.

Stödåtgärder för jordbruket växer

Landskapet höjer stödnivån för investeringar för bevattning och täckdikning inom lantbruket från 30 till 35 procent. Även ersättningen för eget arbete och användning av egna maskiner, det vill säga användning av egen traktor, traktorgrävare och grävmaskin, höjs med 5 euro vardera.

Anton Nilsson kandiderar i EU-valet

Anton Nilsson intervjuas av Axel Eriksson:
Anton Nilsson kandiderar i EU-valet i maj.

Ålands klimatarbete imponerar på EU

Julia Lindholm intervjuas av Rebecca Björkholm:
Ålands arbete med hållbar utveckling har imponerat på EU-kommissionen, som den här veckan lanserar sin agenda för hur EU ska uppnå FN:s utvecklingsmål.

”Vi arbetar för ett EU-möte på högre nivå”

Kansliminister Nina Fellman (S) intervjuas av Nina Smeds:
Under Finlands EU-ordförandeskap hösten 2019 hoppas man på ett möte på högre nivå på Åland säger kansliminster Nina Fellman (S), som är ansvarig för EU-ärenden.

ÅF: Niinistö nobbar möte om åländsk EU-plats

President Sauli Niinistö tackar nej till ett möte med EFA:s president Francois Alfonsi för att diskutera en åländsk plats i EU-parlamentet.

Italiens statsskuld oroar Löfström

Riksdagsledamot Mats Löfström besökte i början av veckan Rom tillsammans med en delegation från riksdagens stora utskott.

Åland hörs om parlamentsplats

Den 17 oktober hörs lantrådet Katrin Sjögren (Lib) och kansliminister Nina Fellman (S) om Ålands krav på en plats i EU-parlamentet.

Visst stöd för åländsk EU-plats

Mats Löfström berättar om de argument som lades fram i riksdagen i går mot en åländsk EU-plats:
- Svenska folkpartiet stöder Ålands önskemål om ett eget EU-mandat. Det finns även ett visst stöd från Centern och Socialdemokraterna. Men det finns också många som är emot en sådan lösning. Det säger Ålands riksdagsman Mats Löfström.

Riksdagen diskuterar åländsk EU-plats

I dag diskuterar riksdagen lagtingets initiativ om att ändra vallagen så att en av Finlands europaparlamentariker i valet nästa vår skulle väljas från Åland genom att Åland skulle utgöra en egen valkrets.

EFA skriver till Sipilä om åländskt EU-mandat

Den politiska organisationen för europeiska minoriteter EFA har skickat ett brev till statsminister Juha Sipilä där man uttrycker sitt stöd för att Åland borde få en plats i Europaparlamentet.

Sidor