Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 12 maj, 2020 - 10:48Uppdaterad: tisdag, 12 maj, 2020 - 12:55

Specialarrangemang möjligt också i höst

Det är möjligt att skolorna på grund av coronaviruset tvingas till specialarrangemang också i höst, det sa undervisningsminister Li Andersson (VF) på en presskonferens om skolöppningen på tisdagsförmiddagen.

- Därför är det viktigt att vi agerar tillsammans för att hitta lösningar så att barnen ska kunna fortsätta i daghem och i skolor också på hösten, sa hon.

Utbildnings- och kulturministeriet bereder för säkerhets skull en tillfällig lagändring som möjliggör för skolor att växla mellan när- och distansundervisning. Tröskeln till att växla till distansundervisning ska däremot vara hög, ansåg Li Andersson.

När skolorna öppnas kommer normala frånvaroregler att gälla, men rektorer kan ge specialtillstånd för längre ledighet, exempelvis till barn i riskgrupper, informerade utbildningsstyrelsens generaldirektör Olli-Pekka Heinonen.

Skolöppningen antas ha en liten roll i smittspridningen eftersom allt tyder på att smittkedjor sällan uppstår bland barn, framförde barninfektionsläkaren Otto Helve från Institutet för hälsa och välfärd THL.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »