Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 31 augusti, 2017 - 15:04Uppdaterad: torsdag, 31 augusti, 2017 - 15:39
  • Finansminister Mats Perämaa säger att landskapet inte har råd att inte införa lika lön för lika arbete. Foto: Ulf Weman

Polis och vårdpersonal vinnare

Det blir vårdpersonalen och polisen som blir de stora vinnargrupperna när landskapet går in för lika lön för likvärdigt arbete. Idag presenterades ett förslag hur landskapets 500 olika tjänster skall värderas i 16 så kallade kravgrupper.

Basen till vilken lön man skall ha rätt till är den utbildning som krävs för tjänsten. Det ger fem olika grupper, men sedan delas dessa in i olika undergrupper med kunnande, ansvar och verkningar som de viktigaste kraven i tjänstens värdering.

- Det är en bra dag i dag, sade finansminister Mats Perämaa, liberal, när förslaget till arbetsvärdering presenterades i dag.

Det kostar landskapet minst 1,5 miljoner euro mer i lönekostnader per år, men enligt finansministern har landskapet inte råd att inte införa lika lön för likvärdigt arbete. Från fackligt håll ser man nu fram emot att förslaget skall genomföras i de kommande förhandlingarna som inleds om två veckor. Innan allt är genomfört tar det ändå ännu flera år.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »