Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 15 maj, 2024 - 16:15Uppdaterad: onsdag, 15 maj, 2024 - 16:20

Från “realistiska” till “partsinlaga” – blandade reaktioner på OX2:s miljonberäkningar

De räkneexempel som OX2 presenterade under gårdagens evenemang Energi Arena med möjliga fastighetsskatteintäkter för de åländska kommuner där det byggs havsbaserad vindkraft väcker som väntat blandade reaktioner.

Förtroendevalda i Brändö, Kumlinge och Saltvik som Ålands Radio har talat med tycker att uppgifterna är intressanta, men avvaktar besked från landskapsregeringen om hur stora intäkterna faktiskt kan komma att bli och flaggar för att landskapsregeringen kan sätta ett tak för fastighetsskatten, men också omfördela pengar via landskapsandelssystemet.

Obunden samlings ordförande Marcus Måtar ser uppgifterna som en partsinlaga från OX2 och ställer sig kritisk till att exemplen utgår från en fastighetsskatt på 1 procent när vissa kommuner i dag har 0 procent.

Finansminister Mats Perämaa (Lib) är dock inte förvånad över beloppen och ser siffrorna som realistiska. Han poängterar att de kommuner som har vindkraftverken ska förbli vinnare även efter en justering av landskapsandelarna, men att landskapsregeringens förslag på hur det hela ska se ut i praktiken väntas först till hösten.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »