Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 15 maj, 2024 - 17:38Uppdaterad: onsdag, 15 maj, 2024 - 17:40
  • Jaktminister Jesper Josefsson (C). Arkivfoto: Johan Ågren.

Besviken jaktminister efter stoppad örnjakt: “Sorgligt”

Det är högst troligt att det inte blir någon skyddsjakt på havsörn i år. Det säger en besviken jaktminister Jesper Josefsson (C) efter Högsta förvaltningsdomstolens besked.  

Domstolen har beslutat att förbjuda jakten tills man behandlat besvären från Birdlife Finland och Ålands fågelskyddsförening – och det avgörandet kan komma att dröja länge. Inte minst med tanke på att fjolårets besvär ännu inte avgjorts. 

Josefsson menar att det här är väldigt tråkigt framför allt eftersom jakten kom till efter ett medborgarinitiativ om att skydda ejderstammen med väldigt många underskrifter.  

– Rent politiskt är det också ett av få beslut som hela det politiska Åland står bakom, åtminstone har ingen motsatt sig det, säger han.  

Arbetet med skyddsjakten inleddes i går men ingen havsörn hann skjutas på Lågskär. Josefsson framför att landskapsregeringens beslut inte strider mot lagen och understryker att man varit i kontakt med EU-kommissionen om saken. 

– Det blir ejderstammen som tar stryk, det blir resultatet av det här och det är sorgligt, säger han. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »