Politik

Staden brottsanmäler Enerexits förra styrelse

Stadsdirektör Barbara Heinonen intervjuas av Nina Smeds
Stadsstyrelsen beslöt i dag att göra en brottsanmälan mot de tidigare medlemmarna i Mariehamns Enerexit Ab:s styrelse, Sune Axelsson, Böge Holmberg och Birgitta Johansson.

ÅF-medlemmar nöjda med C-samarbete

Pia Eriksson intervjuas av Nina Smeds:
Ålands framtids medlemmar är nöjda med hur samarbetet mellan Centern och Ålands framtid (ÅF) ska lösas, det vill säga att Ålands framtid finns kvar som egen lagtingsgrupp även i fortsättningen, men stöder Centern. Det framkom på medlemsmötet som hölls på torsdagskvällen enligt partiledare Pia Eriksson.

Näringsministern vill bygga förtroende hos jordbrukare

Veronica Thörnroos:
Tre av ministrarna i den nya regeringen har inte tidigare suttit som ledamöter i lagtinget. - Det är inte en absolut förutsättning att ha suttit i Ålands lagting för att ingå i en regering. Vi har haft ett flertal ministrar tidigare som inte heller ingått i lagtinget tidigare, säger det tillträdande lantrådet Veronica Thörnroos (C).

”Misslyckande att man inte kom till enighet”

Avgående kansliminister Nina Fellman (S) i lagtinget i torsdags
-Det är ett misslyckande att man inte kommer till enighet ens i en så liten fråga som berör fyra människor som ska jobba tillsammans för helheten Åland. Det sade avgående kansliminister Nina Fellman (S) i lagtingets budgetdebatt i dag, torsdag, om slutet för den gemensamma brand- och räddningsmyndigheten.

Enerexits extra bolagsstämma skjuts upp igen

Tage Silander intervjuas av Nina Smeds
Stadsstyrelsen har ännu inte fått klart med nya styrelseledamöter till Mariehamns Enerexit Ab och den extra bolagsstämman som var inplanerad att hållas i morgon, fredag, skjuts upp några dagar.

Lagtinget valde utskott

Idag valde lagtinget utskotten som ska behandla ärenden inför lagtingets slutliga beslut. Det behövdes ingen omröstning eftersom endast en lista per organ hade lämnats in.

Arbetet med regeringsbildningen framskrider

Veronica Thörnroos om arbetet med regeringsbildningen:
Arbetet med att bilda en ny landskapsregering har fortskridit under helgen. Regeringsbildaren Veronica Thörnroos, centern, för fortsättningsvis diskussioner med samtliga partier förutom socialdemokraterna, men det betyder inte att alla ännu har chansen att få sitta i den kommande landskapsregeringen.

Obundna ställer sig frågande till Liberalerna

Bert Häggblom:
Liberalerna vill inte ingå i en regering med Obunden samling.

Nästa vecka är regeringsbasen klar

Veronica Thörnroos intervjuas av Nina Smeds:
Regeringssonderaren Veronica Thörnroos (C) tror att regeringsbasen snart är klar. -Nästa vecka ska det börja bli ganska klart vilka partier som ingår tycker jag, säger hon.

Jannik Svensson anmäler youtuber för förtal

Jannik Svensson intervjuas av Nina Smeds
Lagtingsledamoten Jannik Svensson (Lib) anmäler den åländska youtubern Lidde för förtal efter att Linus "Lidde" Westergård berättat i en youtubevideo att en lagtingskandidat sagt till honom att rösta på kandidaten för att han gillar droger. Han motiverar anmälan med att youtubern framför falsk information.

"Vi riskminimerar ett eventuellt skadestånd"

Mika Nordberg om dagens beslut:
Landskapsregeringen väljer att invänta Högsta förvaltningsdomstolens, HFD, utlåtande om vägplanen på Västra Föglö innan man bryter avtalet om elhybridfärjan.

"Bara en lagändring kan justera tidpunkt för val"

Robert Sundström intervjuas:
Det är inte möjligt att justera tidpunkten för lagtingsvalet, det säger Robert Sundström som är ordförande för centralvalnämnden.

Sidor