Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 15 maj, 2024 - 19:23Uppdaterad: onsdag, 15 maj, 2024 - 19:23
  • Sveriges generalkonsul på Åland Karl-Olof Andersson. Foto: Fredrik Sonck.

Generalkonsuln: Det räcker att en vän intygar vem du är för att du ska få rösta

Det ska vara lätt rösta i EU-valet. Det räcker att en kompis intygar vem du är för att du ska kunna avge din röst som svensk medborgare på Åland. Det säger Sveriges generalkonsul i Mariehamn, Karl-Olof Andersson. 

Bäst är det ändå att ta med sig en godkänd id-handling om man uppsöker generalkonsulatet för att rösta. Det kan man göra från och med torsdagen den 16 maj fram till och med den 31 maj. Exakta röstningstider hittas på konsulatets webbplats

På Åland bor över 3 000 personer som är födda i Sverige, varav över hälften enbart har svenskt medborgarskap. De som har dubbelt medborgarskap måste bestämma inom vilken nationalitet man vill rösta. 

– I förra EU-valet var det närmare 300 svenskar som röstade på Åland, i riksdagsvalet 2022 var det närmare 800, säger Karl-Olof Andersson som uppmanar alla att nyttja sin demokratiska rättighet att rösta. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »