Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 8 februari, 2018 - 06:32
  • Mer konkreta utredningar om framtidens kommunindelning ska nu göras. Arkivbild.

Nästa steg i kommunreformen

Efter en upphandling har landskapsregeringen antagit anbud om kommunindelningsutredare för nästa steg i arbetet med kommunreformen.

-Uppdraget gäller det praktiska steget som till exempel vilka områden som ska integreras och var kommuncentra kan vara, säger kansliminister Nina Fellman som hoppas att den här utredningen ska vara klar till årsskiftet.

Enligt anbudsbegäran ska utredaren bland annat identifiera och analysera skillnader mellan kommunerna samt anpassningsbehov och utvecklingspotential. Utredningen ska genomföras i en tät dialog med kommunernas politiker och tjänstemän. Den ska innehålla allt från en nulägesanalys och motivering till ändring i kommunindelningen till den nya kommunens förvaltning och personal, antalet ledamöter i fullmäktige och förslag till nya kommunens namn.

Två kompletta anbud hade lämnats och de antogs enligt en rangordning där Henricson Ab i beslutsprotokollet står som nummer ett och Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB som nummer två.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »