Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 27 mars, 2018 - 14:36Uppdaterad: tisdag, 27 mars, 2018 - 14:38
  • Flera rum i Ytternäs skola har stängts efter att man upptäckt mögel. Arkivfoto: Ida Jansson.

Mögel i flera utrymmen i Ytternäs skola

Flera utrymmen i Ytternäs skola har angripits av mikrober, alltså mögel. Motorikrummet som också är materialrum, musiksalen och psykologens arbetsrum ligger alla ovanför gränsvärdet och är nu stängda.

Skolans rektor Andreas Wiklund säger att rummen ligger på nedre våningen och att de är ganska sparsamt använda av eleverna.
- Vi hade upplevt en problematik med inomhusmiljön med en antydan till lukt som vi ville att skulle undersökas, säger Wiklund.

Det är svårt att veta om symptom som till exempel irriterade slemhinnor och huvudvärk kommer från mögel eller från den aggressiva influensan som härjat under vintern. Nu ska man skicka ut en elektronisk enkät till alla som jobbar på skolan och den sammanställs av företaget Investigo som utgående från den gör en undersökning av hela skolbyggnaden.
- Inget lämnas åt slumpen utan det handlar om prover i golv, väggar och tak i de rum som enkäten visar att kan vara riskområden, säger Wiklund.

I helgen har man gjort så kallade dammprover och ventilationsarbetet startar inom kort. Ytternäs skola är byggd 1976.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »