Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 22 mars, 2018 - 14:51Uppdaterad: torsdag, 22 mars, 2018 - 15:02
  • Mobiltelefonens vara eller icke vara i skolan ska diskuteras på bildningsnämndens nästa möte. Arkivfoto: Bengt Hannus.

Mobilen en trygghet för ensamma elever

Mobiltelefonen kan fungera som en trygghet för ensamma elever. Det anser elevråden i stadens skolor, lärare, kuratorer och skolpsykologer.

Mariehamns stad har gjort en utredning med anledning av en motion om att göra grundskolan mobilfri, och nästa vecka ska bildningsnämnden ta del av utredningen.

De verksamma i stadens skolor har många åsikter om mobiltelefonerna. Elevrådet i Strandnäs årskurs 6-9 tycker att klassrummen kan vara mobilfria men önskar få ha sin mobil på rasten och elevrådet i Övernäs årskurs 7-9 tycker att fler rastaktiviteter behövs om mobilfri skola ska införas. Lärare tror att en mobilfri skola skulle ha positiva effekter på elevernas sociala samvaro och på deras psykiska och fysiska mående, men flera påpekar att ett eventuellt beslut måste vara förankrat hos eleverna. Kuratorer och skolpsykologer ser problematik kring mobilanvändande men tror ändå inte på ett förbud då det finns risk att elever och föräldrar reagerar negativt vilket minskar samarbetsmöjligheterna med skolan.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »