Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 13 maj, 2024 - 05:56Uppdaterad: måndag, 13 maj, 2024 - 17:11

Utbildning och samverkan är avgörande när cyberbrottslighet ökar 

Utbildning, riskmedvetenhet och större samverkan mellan åländska it-säkerhetsaktörer. Det är det bästa motvapnet mot de cyberattacker som blir allt vanligare i vårt samhälle.

Det menar Jockum Djupsund, Chief Security Officer vid IT-företaget Consilia Solutions i Mariehamn. En drivkraft till cyberbrottsligheten är att den är så lukrativ samtidigt som bevisläget är svårt och riskerna är små, förklarar han. Andra faktorer som spelar in är de geopolitiska förändringar vi ser just nu, men också den ständigt ökade digitaliseringen.  

– En ökad digitalisering är jättebra för det öppnar upp tillgänglighet för information, men det öppnar också upp angreppsmöjligheterna för motaktörer, säger Jockum Djupsund, som också ser ett behov av att bryta stigmat kring att ha bli lurad på nätet.  

– Bara genom att våga prata om det höjer vi säkerhetsmedvetenheten, säger han. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »