Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 10 maj, 2024 - 22:00Uppdaterad: fredag, 10 maj, 2024 - 22:00

Åland får inte vara med när Norden diskuterar säkerhet

Åland och de andra självstyrda områdena i Norden är inte inbjudna när Sveriges statsminister Ulf Kristersson står värd för ett toppmöte i Stockholm i egenskap av ordförandeland i Nordiska ministerrådet i början av den här veckan. 

Toppmötet ska diskutera säkerhetspolitiska frågor som hybridhot, civil beredskap och nya teknologier.  

Att de självstyrda områdena inte är inbjudna har gjort att Grönlands regeringschef Múte Bourup Egede inte tänker närvara vid Nordiska rådets session i Reykjavik i höst. Han säger att han inte kan fortsätta delta i evenemang där det förekommer diskriminering mellan deltagarna och pausar Grönlands deltagande i Nordiska rådet. 

Vicelantrådet Annika Hambrudd har förståelse för Grönlands reaktion, men säger att det inte är aktuellt att Åland går samma väg. 

– Jag tog upp detta på samarbetsministrarnas möte i februari och påpekade att det vore viktigt att även vi blev inbjudna till det här mötet, men det är Sverige som ordförandeland som bestämmer vem som blir inbjudna och de ändrade sig inte, säger Annika Hambrudd. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »