Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 28 juli, 2021 - 10:40Uppdaterad: onsdag, 28 juli, 2021 - 13:06
  • Ellen Ranken, Victoria Jakaus och Wiljam Eklund från Husö biologiska station. Foto: Dan Sjöblom.

Forskning görs på muddrade områden

Hur påverkar småmuddringar vegetationen och fisklivet? Det undersöker Husö biologiska station genom fältstudier just nu.

Victoria Jakaus och Ellen Ranken berättar att de ska undersöka muddrade områden som är mindre än 500 kvadratmeter, och se vilken vegetation och vilka fiskyngel som finns där.

- Det har gjorts mycket forskning medan det har muddrats men inte så mycket i efterhand, säger Victoria Jakaus.

Hittills har fem muddringsområden undersökts och Ellen Ranken säger att man redan hittat intressanta resultat.

- Det har på många ställen funnits ganska stora skillnader inne i muddringen och utanför den. Jag har hittat kransalger på vissa ställen och de är känsliga arter, men de har mest funnits utanför muddringen så där ser man en skillnad, säger Ellen Ranken.

När Husö biologiska station är färdiga med fältstudierna sammanställer man en rapport om växtligheten och en om fisklivet i och omkring småmuddringarna, och de överlämnas sedan bland annat till landskapsregeringen.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »