Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 26 april, 2024 - 17:17Uppdaterad: fredag, 26 april, 2024 - 17:17
  • Från vänster: Jan-Erik Rask, Alef Jansson, Tom Forsbom och Arne Selander. Foto: Martina Eriksson.

2023 blev ett tufft år för Mariehamns hamn – resultatet landar på stort minus

Då Mariehamns hamn i dag höll bolagsstämma presenterades ett resultat på minus 296 000 euro för 2023 och en omsättning som sjunkit med 16 procent. 2022 gjorde hamnen en vinst på en halv miljon euro.  

Vd Alef Jansson säger att resultatet 2023 är en följd av den nya verklighet för hamnen som inleddes med att M/S Rosella i början av året avseglade mot Grekland. 
Resultatet är en helhet av de förändringar i trafiken som skett efter pandemin, säger Alef Jansson.  
– Det är Rosella, det är trafik som inte kom igång och det är trafik vi faktiskt fick behålla. I rena pengar är tappet av Rosellas anlöp närmare en halv miljon i intäkter om man jämför historiskt, säger Jansson.  
Till styrelseordförande för Mariehamns hamn kommande period valdes moderaten Tom Forsbom som fungerat som vice ordförande i den avgående styrelsen. Han inledde stämman med att säga att han hoppas på ett enklare år 2024 men att utmaningar finns. Om dessa säger han att hamnen är beroende av några stora kunder på vilka det ställs stora krav.  
– Man vet aldrig hur vinden svänger gällande kundernas planering, det är något vi lärde oss 2023, det kan hända saker vi långt tillbaka i tiden inte trodde kunde hända, säger Tom Forsbom.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »