Miljö

LR ger stöd för laddningsstation av elbilar

Från den 1 maj kan man få stöd för att kunna hemmaladda elbilen i flerbostadshus.

"Förslaget till ny vattenlag är otillräckligt"

Producentförbundets vd Henry Lindström om lagförslaget (från Åland idag)
Förlaget till den nya vattenlagen är otillräckligt. Det anser flera miljöorganisationer, bland andra Ålands natur och miljö.

Ålands första plaststrategi är här

Direktsändning från presentationen av plaststrategin (från Åland idag)
En tydligare och mer stringent strategi med färre ord och fler ska än bör. Så beskriver mijöminister Camilla Gunell (s) den plaststrategi som landskapsregeringen nu har antagit, jämfört med förslaget som var på remissrunda.

Kartering av marina miljöer skyddar växtarter

Henna Rinne:
För att skydda olika marina växter måste man kartlägga deras habitat och sedan 2016 har det pågått en kartläggning av de marina miljöerna på Åland i samarbete mellan landskapsregeringen, Åbo Akademi och Geologiska Forskningscentralen.

Fler stormar att vänta i framtiden

Jesper Thielgaard:
Det finns liknande tendenser till att fler stormar liknande båda Alfrida och Gudrun kan komma att uppstå i framtiden. Det menar den danske meteorologen Jesper Theilgaard som just nu besöker Åland.

Svårt att ersätta personliga möten då företag reser klimatvänligt

Daniela Johansson:
Flera företag försöker resa så klimatvänligt som möjligt men ingen av dem kan minska utsläppen helt och hållet. Det för att ingen av de har hittat en lösning till att ersätta det personliga mötet.

Åland vann europeiskt hållbarhetspris

Hållbarhetslots Karin Rosenberg-Brunila under presskonferensen:
Åland och Utvecklings- och hållbarhetsagendan för Åland har i dag vunnit ett europeiskt hållbarhetspris, European Sustainability Award 2019. Lantrådet Katrin Sjögren är på plats i Bryssel och tar emot priset.

Måttlig status på det åländska kustvattnet

98,9 % av Ålands kustvatten har arealmässigt en måttlig ekologisk status. Det visar en ny statusrapport som Husö biologiska station och Åbo Akademi tagit fram.

Sidor