Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 9 januari, 2024 - 16:20
  • Senaste undersökningen av PFAS gjordes i Dalkarby träsk. Arkivbild.

Låga halter av PFAS på Åland i senaste mätningen 2016

EU har beslutat att gränsvärdena för PFAS, ska sänkas till år 2026. I Finland ändras det till fyra nanogram per liter dricksvatten från de nuvarande riktlinjerna på 100 nanogram per liter.

Ålands vatten har gjort frivilliga provtagningar gällande PFAS och då har man upptäckt låga halter i dricksvattentäkter.  

PFAS används i små mängder och har en förmåga att bilda vatten- och smutsavvisande ytor och problemet är att ämnet bryts ner väldigt långsamt eller inte alls av naturen. Det går att hitta i bland annat skidvalla, papper och livsmedelsförpackningar, rengöringsmedel med mera. 

Undersökningen från Ålands vatten gjordes i Dalkarby träsk 2016. Man undersökte nivåerna efter de två vanligaste Pfas-ämnena, PFOA och PFOS, som uppmätte 1,1 respektive 1,2 nanogram per liter. 

– Vi har uppmätt att det finns PFAS-föroreningar på Åland, vi ska inte tro att vi är opåverkade på Åland, säger Magnus Eriksson som arbetar som miljöskyddsinspektör vid Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »