Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 5 maj, 2017 - 09:16Uppdaterad: fredag, 5 maj, 2017 - 09:18
  • Stadsstyrelsen är i princip positiv till nytt lanskapsandelssystem. Foto: Malin Lundberg.

Brister finns, men positivt lagförslag

Stadsstyrelsen i Mariehamn är i huvudsak positiv till lagförslaget om ett nytt landskapsandelssystem. I ett utlåtande som stadsstyrelsen godkände i går sägs bland annat att det är logiskt att inte öronmärka landskapsandelar för givna verksamheter utan i stället skapa förutsättningar som kommunerna kan använda efter eget gottfinnande.

När det gäller driftskostnaderna för grundskolan anser stadsstyrelsen ändå att det finns brister i lagförslaget eftersom det bygger på de kostnader kommunerna haft enligt gällande system som inte varit ett sätt att skapa likvärdiga förutsättningar för skola.

Stadsstyrelsen tycker inte heller att det finns någon logik för tillägg till skärgården.

-Konstruktioner i form av skärgårdstillägg är inte liksom övriga delar av systemet logiska utan måste antas vara politiskt motiverade och därmed svåra att förhålla sig till ur ett systemperspektiv, sägs det i utlåtandet till landskapsregeringen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »