Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 17 maj, 2024 - 05:45Uppdaterad: fredag, 17 maj, 2024 - 05:45

Snart presenterar LR en Ålandsanpassad skärgårdsfärja

Landskapsregeringen har inlett arbetet med att förnya skärgårdstrafikens hela flotta.

Infrastrukturminister Camilla Gunell (S) säger att flottan är mycket ålderstigen och att det krävs ganska stora och radikala beslut för att Åland ska ha en stabil och säker skärgårdstrafik. Tanken är att investeringarna ska göras i olika etapper under tre mandatperioder. Det första steget består av tre fartyg av typen elhybrider och två linfärjor.

Enligt Camilla Gunell är det två större fartygen av samma storlek som Viggen och Skarven, samt ett mindre fartyg liknande Doppingen. Exakt var de nya fartygen ska sättas in är inte bestämt, men enligt Camilla Gunell har både den Norra- och Södra linjen behov av nya fartyg.

Landskapsregeringen har också tagit fram en modell för en prototyp av en skärgårdsfärja anpassad för åländska behov, som man hoppas kunna presentera inom kort.

Den första etappen av förnyandet av skärgårdstrafikens flotta beräknas kosta 110 miljoner euro och tanken är att den ska finansieras via ett extra anslag från regeringen i riket.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »