Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 17 maj, 2024 - 16:01Uppdaterad: fredag, 17 maj, 2024 - 21:01
  • Foto: Hans-Petter Fjeld/Creative commons

”Finskt fulfiske” – svensk organisation rasar mot vetenskapligt laxfiske kring Åland

Det finska fulfisket – så kallar Sveriges största organisation för skydd av älvlax det vetenskapliga laxfiske som Finland nu kommer att fortsätta med, trots EU-stoppet. 

Organisationen Östersjölaxälvar i samverkan, ÖIS företräder fler än elva tusen fiskerättsägare och jobbar för att skydda laxbeståndet i Östersjön. 

Ordförande Tomas Johansson är besviken över Finlands, och också Ålands val att fortsätta fiska lax trots EU-kommissionens beslut. Han tycker inte att man kan kalla fisket för vetenskapligt.  

– Det finns inget behov av att slå ihjäl fisken för att få den här datan, det här är ett förklätt fortsatt fiske, säger Johansson. 

I en artikel på BalticSalmonfund.com argumenterar Johansson tvärtom för att den nödvändiga vetenskapliga datan redan finns och att det är med det underlaget som EU velat förbjuda fisket. Att Åland får ta upp 1260 laxar i vetenskapligt syfte är alltså inget han och ÖIS köper, utan Finland och Åland borde ha fattat samma beslut som Sverige och infört totalstopp. 

– Åland ligger så fruktansvärt strategiskt för vildlaxen, de måste ju vandra förbi där. Därför vore det viktigt att göra de här restriktionerna just i det området, säger Johansson.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »