Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 4 januari, 2019 - 10:35Uppdaterad: fredag, 4 januari, 2019 - 13:31
  • Karl Nordlund uppmanar allmänheten att inte belasta elen och att absolut inte röra vindfällen och rotvältor, som är direkt kopplade till livsfara. Foto: Hasse Persson-Bru.
  • Karl Nordlund uppmanar allmänheten att inte belasta elen och att absolut inte röra vindfällen och rotvältor, som är direkt kopplade till livsfara. Foto: Hasse Persson-Bru.

”Belasta inte elen och rör inte vindfällen och rotvältor”

Belasta inte elen och rör inte vindfällen och rotvältor. Den uppmaningen gav jourhavande räddningsledare Karl Nordlund på presskonferensen vid 10 idag med anledning av stormen.

Elnätet är fortsatt mycket ansträngt och det finns ledningar som fixats men fallit bort igen. Om man belastar elnätet hårt direkt kan man bli strömlös på nytt. Nordlund menar att man ska vänta åtminstone ett dygn innan man till exempel använder bastun.

Med hårt arbete menar Nordlund dock att antalet kunder utan el sakta men säkert minskar. Som Ålands Radio tidigare berättat har Ålands elandelslag kallat in mer personal från både fastlandet och Sverige i arbetet med nedfallna elledningar.

Prognosen är att högspänningsledningarna förhoppningsvis ska vara återställda i början av nästa vecka och för lågspänningsledningarna kan det ta två veckor.

Merparten av den fasta telefonin är i skick och även mobilnätet med sakta mak. Därför kommer inte brandstationerna vara bemannade mer.

Gällande vattnet är trycket lägre än normalt och Pålsböle pumpstation har stannat, vilket betyder att vissa delar av Geta kan vara utan vatten.

Vägnätet är i något sämre läge på grund av blötsnön, då kablar har tyngts ner och det blir rörelse i marken. I dagsläget prioriterar man kabelproblem längs huvudvägarna.

- Vi ber om förståelse och tålamod. Det kommer nya akuta problem med jämna mellanrum, sa Nordlund på presskonferensen.

Uppmaningen är fortfarande att absolut inte röra några elkablar, att vara uppmärksam ute i trafiken och att inte vara i närheten av vindfällen och rotvältor. Det kan vara kopplat till livsfara. Nästa presskonferens sänds direkt i Ålands Radio klockan 15.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »