Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 21 mars, 2019 - 15:22
  • SLC uppmanar att alla aktörer fortsätter dra åt samma håll efter stormen Alfrida, anser SLC. Foto Malin Lundberg

SLC: Viktigt att få ut virket snabbt

Stormen Alfridas inverkan på det åländska skogsbruket kommer att synas i flera decennier, bedömer Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, som är takorganisation för de finlandssvenska skogsvårdsföreningarna.

- Det är viktigt att alla aktörer fortsätter att dra åt samma håll för att så snabbt som möjligt rädda det som går av det stormskadade virket. För att undvika spridningen av skadegörare och för att kunna plantera och trygga återväxten av ny skog är det avgörande att få ut så mycket som möjligt av virket ur skogarna innan sommaren, skriver Mats Nylund, ordförande för SLC, i ett pressmeddelande.

De ekonomiska förlusterna av stormfälld skog kommer att vara betydande för de drabbade skogsägarna. Enligt Stefan Thölix, ordförande för SLC:s skogsutskott, bör alla aktörer på Åland och det finländska fastlandet sträva efter att hålla driftskostnaderna nere och virkespriset på en skälig nivå för att trygga skogsbrukets framtid.

I pressmeddelandet rekommenderar SLC skogsägare att satsa på skogsförbättrande åtgärder, exempelvis att gallra tidigt i skogen, för att träden ska få chansen att utveckla starka rotsystem och på så vis bättre klara framtida stormar.

 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »