Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 18 februari, 2019 - 14:13Uppdaterad: tisdag, 19 februari, 2019 - 10:43
  • Det är fortfarande omöjligt att säga hur mycket skog som blåste omkull i stormen. Arkivbild

Dubbelt upp för Ålands skogsindustrier

Ålands skogsindustrier räknar med att man i år får behandla dubbla den vanliga mängden timmer och massaved till följd av stormen Alfrida. Ett vanligt år processar man ungefär 70 000 kubikmeter timmer och 140 000 kubikmeter massaved, en gräns man tror att i år kommer ha uppnåtts vid midsommar.

- Just nu är allt vi hanterar vindfällen och vi räknar med att det kommer att vara så åtminstone fram till årsskiftet. Våra uppskattningar om hur mycket det kan finnas där ute varierar mellan 400 000 och över en miljon kubikmeter, men det är helt enkelt omöjligt att säga säkert eftersom det ännu inte går att komma fram överallt, säger Oscar Qvarnström, skogschef.
Man har för tillfället ett tjugotal chaufförer som arbetar med att hugga vindfällen, dubbelt så många som innan Alfrida, och preliminärt arbetar man utgående från en plan som sträcker sig fram till midsommar och som baserar sig på hur mycket flis och timmer som kan säljas på en redan relativt mättad marknad.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »