Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 26 mars, 2019 - 09:14Uppdaterad: tisdag, 26 mars, 2019 - 11:17
  • Hans Källmyr, nationell skogsskadesamordnare och Per Hazell, skogsskötselspecialist vid svenska skogsstyrelsen. Foto: Felix Quarnström

Viktigt att röjning i skogen lyckas

Ett välfungerande samarbete mellan aktörer är viktigt för att minimera skadorna efter stormen Alfrida, det menar Hans Källmyr, skogsskadesamordnare vid svenska skogsstyrelsen.

Källmyr och skogsskötselspecialisten Per Hazell höll igår föredrag vid Ålands skogsvårdsförenings vårmöte och dom pratade om lärdomar efter stormen Gudrun 2005.

- Vad vi har sett av läget på Åland så är det relativt allvarligt. Det som är viktigt nu är att uppröjningsarbetet lyckas, annars finns risken att granbaggesituationen efter 2021 leder till ytterligare skador, säger Källmyr.

En av deras rekommendationer var bildnandet av en grupp som kan förenkla organisationen och arbetet vid framtida stormar.

- Det långsiktiga förebyggande arbetet såsom att plantera blandskog kommer inte att ha någon effekt förrän om 40-50 år. Men att etablera en grupp aktörer som är redo och kan rycka in på kort varsel är en konkret åtgärd, säger Källmyr.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »