• Hans Källmyr, nationell skogsskadesamordnare och Per Hazell, skogsskötselspecialist vid svenska skogsstyrelsen. Foto: Felix Quarnström
Hans Källmyr och Per Hazell
En längre intervju med Hans Källmyr och Per Hazell (från Gomorron)
Publicerad: tisdag, 26 mars, 2019 - 09:14, uppdaterad: tisdag, 26 mars, 2019 - 11:17

Viktigt att röjning i skogen lyckas

Ett välfungerande samarbete mellan aktörer är viktigt för att minimera skadorna efter stormen Alfrida, det menar Hans Källmyr, skogsskadesamordnare vid svenska skogsstyrelsen.

Källmyr och skogsskötselspecialisten Per Hazell höll igår föredrag vid Ålands skogsvårdsförenings vårmöte och dom pratade om lärdomar efter stormen Gudrun 2005.

- Vad vi har sett av läget på Åland så är det relativt allvarligt. Det som är viktigt nu är att uppröjningsarbetet lyckas, annars finns risken att granbaggesituationen efter 2021 leder till ytterligare skador, säger Källmyr.

En av deras rekommendationer var bildnandet av en grupp som kan förenkla organisationen och arbetet vid framtida stormar.

- Det långsiktiga förebyggande arbetet såsom att plantera blandskog kommer inte att ha någon effekt förrän om 40-50 år. Men att etablera en grupp aktörer som är redo och kan rycka in på kort varsel är en konkret åtgärd, säger Källmyr.

Fler Nyheter

Runar Karlsson ställer inte upp i lagtingsval

Runar Karlsson ställer inte upp i lagtingsvalet. Det meddelar han på sin facebooksida.

Dimensionering i fokus när äldrelagen godkändes

Nina Smeds rapporterar:
Ett större samarbete mellan ÅHS och kommunerna och utökad service för äldre är några av förbättringarna i den nya äldrelagen för Åland som lagtinget godkände idag. Men debatten kom att handla om dimensionering, det vill säga antalet personal per klient.

Ännu oklart om nybygge får rotorsegel

Johanna Boijer-Svahnström:
Inga beslut har ännu fattats om Viking Lines nybygge Viking Glory ska få rotorsegel, liknande det som Viking Grace testkör på linjen Åbo-Stockholm.

Gun-Mari Lindholm lämnar lagtingspolitiken

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Talman Gun-Mari Lindholm, moderat, kandiderar inte i lagtingsvalet, det meddelar hon i ett pressmeddelande.

Arken och Taxibolaget avslutar samarbete

Ann-Louise Djupsund, Vd på Hotell Arkipelag:
Ett treårigt samarbete mellan Hotell Arkipelag och Taxibolaget AB har idag kommit till sitt slut.

Sam Palén kandiderar för Åländsk demokrati

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Sam Palén kandiderar i höstens val för Åländsk demokrati. Tidigare aviserade han att han ställer upp för Ålands framtid, men i augusti hamnade han i blåsväder när han på sin blogg använde formuleringar som väckte starka reaktioner i ett inlägg som beskrev regeringens arbete med kortrutten och kommunreformen.

Vikings nya storägare håller låg profil

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Än så länge har Viking Lines nya storägare, den svenska placeraren Jakob Johansson s bolag Maelir, hållit en låg profil.

Engman räddade poäng för Chelsea

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Åländska fotbollsspelaren Adelina Engman räddade en poäng åt Chelsea när hon som inhoppare gjorde mål på stopptid igår.

Häktad kokainsmugglare får nobben av hovrätten

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Åbo hovrätt förkastar en klagan från den man som i juli dömdes i Ålands tingsrätt för grovt narkotikabrott och smuggling.