• Hans Källmyr, nationell skogsskadesamordnare och Per Hazell, skogsskötselspecialist vid svenska skogsstyrelsen. Foto: Felix Quarnström
Hans Källmyr och Per Hazell
En längre intervju med Hans Källmyr och Per Hazell (från Gomorron)
Publicerad: tisdag, 26 mars, 2019 - 09:14, uppdaterad: tisdag, 26 mars, 2019 - 11:17

Viktigt att röjning i skogen lyckas

Ett välfungerande samarbete mellan aktörer är viktigt för att minimera skadorna efter stormen Alfrida, det menar Hans Källmyr, skogsskadesamordnare vid svenska skogsstyrelsen.

Källmyr och skogsskötselspecialisten Per Hazell höll igår föredrag vid Ålands skogsvårdsförenings vårmöte och dom pratade om lärdomar efter stormen Gudrun 2005.

- Vad vi har sett av läget på Åland så är det relativt allvarligt. Det som är viktigt nu är att uppröjningsarbetet lyckas, annars finns risken att granbaggesituationen efter 2021 leder till ytterligare skador, säger Källmyr.

En av deras rekommendationer var bildnandet av en grupp som kan förenkla organisationen och arbetet vid framtida stormar.

- Det långsiktiga förebyggande arbetet såsom att plantera blandskog kommer inte att ha någon effekt förrän om 40-50 år. Men att etablera en grupp aktörer som är redo och kan rycka in på kort varsel är en konkret åtgärd, säger Källmyr.

Fler Nyheter

"Nöjd är man aldrig i förhandlingar"

Bert Häggblom om utgången av förhandlingarna till regeringsbildningen
Obunden samling fick inte den ministerpost de vill ha i första hand, säger partiledare Bert Häggblom om regeringsbildningen. Partisekreteraren Christian Wikström fick infrastrukturministerposten men riktigt nöjd är Bert Häggblom inte med utgången av förhandlingarna.

Snellman årets 4H-medlem 2019

Malin Snellman och Kadi Henell intervjuas av Mariana Olofsson
Malin Snellman, 18 år, har utsetts till årets medlem 2019 av Finlands svenska 4H-styrelse. Snellman har varit medlem i 4H i 9 år och studerar vid Ålands lyceum.

Ålands Radio lanserar handbok i public service

Camilla Karlsson-Henderson och Martina Eriksson intervjuas av Peter Grönholm om handboken om public service
Ålands Radio lanserar idag en handbok i public service. Handboken som handlar om Ålands Radio och public service-uppdraget finns i tryckt format och på Ålands Radios hemsida.

Andersson slutar som VD på Birka Cruises

Nyhetsnotisen i ljudformat
Satu Andersson slutar som VD på Birka Cruises efter sex år.

Sjögren får fortsatt förtroende

Nyhetsnotisen i ljudformat
Under Liberalernas höstmöte igår kväll fick Katrin Sjögren fortsatt förtroende som ordförande.

Tamminen blev årets målvakt

Nyhetsnotisen i ljudformat
Åland Uniteds Anna Tamminen blev utsedd till årets bästa målvakt i Damernas liga det här året. Utmärkelsen fick hon på Captain's Ball, vilket är fotbollens avslutningsfest för året.

Enerexit får ny styrelse

Enerexit får ny styrelse idag, Tage Silander intervjuas
RÄTTAD VERSION! Mariehamns energis vd Per Eriksson, styrelseordförande Jörgen Pettersson och viceordförande Anneli Karlberg blir nya styrelsemedlemmar i Mariehamns Enerexit Ab på bolagsstämman som hålls i dag

ÅF-medlemmar nöjda med C-samarbete

Pia Eriksson intervjuas av Nina Smeds:
Ålands framtids medlemmar är nöjda med hur samarbetet mellan Centern och Ålands framtid (ÅF) ska lösas, det vill säga att Ålands framtid finns kvar som egen lagtingsgrupp även i fortsättningen, men stöder Centern. Det framkom på medlemsmötet som hölls på torsdagskvällen enligt partiledare Pia Eriksson.

White Monday mot konsumtionshets

Erin Gäddnäs:
Den 25 november är det White Monday. Det beskrivs som en motreaktion mot evenemanget Black Friday, där butikerna har extrapriser som enligt evenemangets kritiker lätt leder till onödig konsumtion.