• Hans Källmyr, nationell skogsskadesamordnare och Per Hazell, skogsskötselspecialist vid svenska skogsstyrelsen. Foto: Felix Quarnström
Hans Källmyr och Per Hazell
En längre intervju med Hans Källmyr och Per Hazell (från Gomorron)
Publicerad: tisdag, 26 mars, 2019 - 09:14, uppdaterad: tisdag, 26 mars, 2019 - 11:17

Viktigt att röjning i skogen lyckas

Ett välfungerande samarbete mellan aktörer är viktigt för att minimera skadorna efter stormen Alfrida, det menar Hans Källmyr, skogsskadesamordnare vid svenska skogsstyrelsen.

Källmyr och skogsskötselspecialisten Per Hazell höll igår föredrag vid Ålands skogsvårdsförenings vårmöte och dom pratade om lärdomar efter stormen Gudrun 2005.

- Vad vi har sett av läget på Åland så är det relativt allvarligt. Det som är viktigt nu är att uppröjningsarbetet lyckas, annars finns risken att granbaggesituationen efter 2021 leder till ytterligare skador, säger Källmyr.

En av deras rekommendationer var bildnandet av en grupp som kan förenkla organisationen och arbetet vid framtida stormar.

- Det långsiktiga förebyggande arbetet såsom att plantera blandskog kommer inte att ha någon effekt förrän om 40-50 år. Men att etablera en grupp aktörer som är redo och kan rycka in på kort varsel är en konkret åtgärd, säger Källmyr.

Fler Nyheter

Öspelstruppen slipper förseningskostnader

Peter Enberg:
- Ska man bli försenad är det här det optimala sättet att bli försenad på. Det säger Peter Enberg, ordförande för Ålands internationella idrottsorganisation, om att öspelstruppens hemkomst försenades med nästan 36 timmar på grund av ett tekniskt fel.

Ökat intresse för bredband på färjor

CG Sänne och Kenneth Påvall:
Det finns ett ökat intresse för bredband på färjor. Cirka 70 miljoner personer reser på Östersjön varje år och bland annat Eckerö Linjen anlitar företaget Nowhere Networks för internetuppkoppling på sina färjor.

Extra busstrafik under Rock Off

De norråländska kommunerna tillsammans med Jomala sätter in en extra busstur under Rock Off. Bussen avgår från bussplan kl 00:00 varje kväll under Rockoff mellan 19 - 27 juli.

m/s Skarven får EHM-utrustning

Landskapet upphandlar ny så kallad EHM eller Equipment Health Monitoring-utrustning till m/s Skarvens maskin.

Räddningsverket har ny fältledningsbil

Fältchef Peter Mattsson intervjuas:
Mariehamns räddningsverk har skaffat en ny fältledningsbil för cirka 50 000 euro.

Minderårig rökte framför polis - barnskyddsanmälan upprättades

Polisen fick under lördagsnatten tips om en ungdomsfest i Jomala där en minderårig person bestämde sig för att röka en cigarett rakt framför näsan på polisen.

Centern: EU-systemet riskerar vittra sönder

Harry Jansson om Centerns besvikelse över Finlands agerande:
Centern varnar nu för att Ålands EU-system riskerar att vittra sönder. Utspelet kommer efter att Finland i juni avstod från att framföra Ålands ståndpunkt om det planerade stoppet av torskfiske i Östersjön.

Tekniska problem på Cinderella – Rosella försenades kraftigt

Viking Lines ms Cinderella fick igår kväll tekniska problem vilket ledde till att ms Rosella avgick kraftigt försenat från Kapellskär.

Katrin Sjögren vidhåller nyttan med en kommunreform

Den åländska kommunstrukturreformen har varit en av de stora reformerna under den här mandatperioden för lantråd Katrin Sjögren (lib). En reform som har kantats av mostånd ute i många av de åländska kommunerna.