Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 24 maj, 2021 - 14:12Uppdaterad: måndag, 24 maj, 2021 - 17:30
  • Man är överens inom EU, men beslutet är inte formellt taget. Arkivbild.

"Vaccinationspass" blir möjligt i juli

Från och med den 1 juli kan EU-länderna införa möjligheten att resa fritt mellan medlemsländerna med ett covid-19-certifikat som visar att man antingen är vaccinerad, har antikroppar eller ett negativt testresultat för covid-19.

Man är överens redan nu, men det formella beslutet dröjer dock några veckor enligt Ålands specialmedarbetare i Bryssel, Anton Nilsson. Det finns fortfarande möjlighet för medlemsländerna att ha krav på karantän eller testning, men enligt överenskommelsen ska det undvikas i möjligaste mån. För Ålands del är det främst två saker som är intressanta säger Anton Nilsson. Det första är hur Finland väljer att göra med karantän eller andra åtgärder. Det andra är hur grannländerna agerar den här sommaren när det gäller tester, säger han.

EU ska bidra med pengar så att testerna blir billigare och mer lättillgängliga.

-Det blir avgörande hur lätt det blir att testa sig i Sverige. Om det är en förutsättning för att resa till Åland i sommar påverkar det turistnäringen väldigt mycket, säger Anton Nilsson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »