Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 5 juni, 2017 - 05:56Uppdaterad: måndag, 5 juni, 2017 - 10:59
  • Rainer Åkerblom är sekreterare i Ålandsdelegationen. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Vägrar ny uträkning av flitpengen

Ålandsdelegationen går inte med på att räkna ut skattegottgörelsen, den så kallade flitpengen, i strid med självstyrelselagen så som riksregeringen föreslagit.

Däremot ger delegationen ett tips om hur man kunde göra i stället. Beslutet tog Ålandsdelegationen i fredags i ett utlåtande till finansministeriet. Den så kallade Sote-reformen i riket skickar i praktiken flitpengen på sophögen. I förhandlingar mellan landskapsregeringen och riksregeringen har man kommit fram till ett system så att det ändå kan betalas ut skattegottgörelse, flitpeng. Men det sättet går inte Ålandsdelegationen med på att räkna ut.

- Däremot kan vi hjälpa till om vi får uppgifter så vi kan räkna ut flitpengen som om Sote-reformen inte hade genomförts. Men det sker då inte med stöd av självstyrelselagen, utan blir en sorts gåva av staten till landskapet, säger Ålandsdelegationens ordförande, landshövding Peter Lindbäck till Ålands Radio.

Ett andra alternativ är att ändra självstyrelselagen och procentsatserna där.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »