Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 20 februari, 2024 - 15:08
  • Vd Johnny Nordqvist. Foto: Tomas Tornefjell

Trots försiktighet med lån gjorde Andelsbanken ett bra år

Andelsbanken betecknar 2023 som ett bra år resultatmässigt, men det präglades av försiktighet när det handlade om privatpersoners efterfrågan på bostadslån och företagens vilja att låna pengar till investeringar.

Andelsbankens vd Johnny Nordqvist säger att försiktigheten hör ihop med de prisökningar som skedde på grund av inflationen och att räntorna steg snabbt från en låg nivå. 

–  Tolv månaders euriborränta som låg på 4,20 procent under hösten 2023 är nu nere på 3,60 procent, så vi räknar med att försiktigheten kring att ta lån ska mattas av under årets andra halva, säger Johnny Nordqvist.   

Andelsbanken gjorde en rörelsevinst på 7,6 miljoner euro under 2023, vilket är en ökning på 78 procent jämfört med 2022, då rörelsevinsten var 4,3 miljoner euro.  
Bankens räntenetto som var drygt 7 miljoner euro under 2022 ökade till 11,7 miljoner euro under 2023, vilket innebär en ökning på 67 procent. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »