Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 6 mars, 2018 - 09:20Uppdaterad: tisdag, 6 mars, 2018 - 11:31
  • Pantburksbehållarna infördes för att burkar inte skulle slängas i de vanliga sopkorgarna. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Pantburksbehållare oftast tomma

De tio pantburksbehållare som efter beslut i stadsfullmäktige monterades runt om i Mariehamn hösten 2016 är oftast tomma.

Det visar en utvärdering som samhällstekniska avdelningen gjort. Enligt avdelningens städpersonal är behållarna oberoende av årstid och veckodag oftast tomma när städning pågår eller sopkorgar töms. Endast några få burkar har enligt förvaltningen lämnats i behållarna sedan de monterades. Tanken med behållarna var att burkar skulle läggas där istället för att kastas i papperskorgar så att den som letar pant enkelt kan ta vara på dem.

Infrastrukturnämnden tar del av utvärderingen på sitt möte i dag och förslaget är att befintliga burkbehållare lämnas kvar men att man inte köper in fler utan att tillgängliga budgetmedel i stället används för att förbättra städningen inom avdelningens ordinarie drift. Idén med burkbehållarna väcktes ursprungligen i en motion där liberalen Ingrid Johansson stod som första undertecknare.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »