Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 22 april, 2020 - 06:01

Olika tillämpningar av besöksförbudet på äldreboenden

Förbudet mot besök på äldreboenden tillämpas på olika sätt. Den sociala ledningen i Lemland beslöt på måndagen att till och med den 13 maj även förbjuda besök av anhöriga utomhus och att ta med de boende ut på promenader.

- Vi motiverar beslutet med att vi ser på de anvisningar vi fått och att vi bör tillämpa dem på det här sättet och att det är så här vi bäst följer de direktiv som gäller i landskapet just nu, säger Cecilia Dahlström, socialchef i Lemland.

Men det finns äldreboenden som fortfarande tillåter besök utomhus. Ett av dem är Oasen boende- och vårdcenter i Jomala.

- Det ska givetvis hållas avstånd så att man minimerar smittorisken, säger förbundsdirektör Arsim Zekaj men tillägger att de helst ser att man avstår från besök.

Landskapsregeringen har utfärdat ett förbud mot besök på äldreboenden till och med den 13 maj. Ett direkt förbud mot promenader och utomhusbesök finns inte, men däremot har landskapsläkare Knut Lönnroth utfärdat en rekommendation att låta bli sådana besök.

Oasen har inskaffat en surfplatta för att underlätta kontakten till anhöriga och Sveagården i Lemland kommer att göra detsamma.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »