Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 25 april, 2024 - 17:37Uppdaterad: torsdag, 2 maj, 2024 - 12:52

Perämaa om chansen till 47 miljoner: "Vi bör spara pengarna till dåliga tider"

Finansminister Mats Perämaa (Lib) vill inte säga något säkert om hur stora chanser Åland har att få en extra intäkt på närmare 47 miljoner euro av staten. 

Intäkten kan uppstå eftersom staten för ett par år sedan budgeterade för 10 miljarder euro i stödmedel till energibolag i samband med turbulensen kring Ukrainakriget. När de här medlen återförs till statsbudgeten bokförs de som en intäkt och enligt självstyrelselagen ska Åland få 0,47 procent av statens intäkter. 

Momentet med energipengarna finns i Statskontorets förslag till bokslut för 2023. Bokslutet ska fastställas av riksdagen och de åländska anslagen fastställs av Ålandsdelegationen i slutet av året.  

Mats Perämaa säger att det gäller att inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten även om han menar att självstyrelselagen är tydlig. 

– Teoretiskt skulle man politiskt kunna säga att det är fel men jag har svårt att se att man av politiska skäl skulle börja ändra i statskontorets sätt att uppgöra bokslut, säger Perämaa. 

Perämaa säger att han tänker sig att pengarna, om de kommer Åland till del, inte borde användas för löpande utgifter eller investeringar, utan helst läggas på hög eller fonderas på ett förnuftigt sätt.    

– Vi borde hitta ett sätt att spara pengarna till dåliga tider, säger Perämaa. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »