Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 15 februari, 2019 - 15:10Uppdaterad: fredag, 15 februari, 2019 - 17:02
  • Casper Wrede hoppas ålänningarna lär sig av Estlands e-röstning. Arkivbild

Estland förebild i e-röstning

Den tredje mars sker Estlands parlamentsval, och för de runt 200 estlänningar som bor på Åland ordnar landskapsregeringen i samarbete med Estlands honorärkonsul ett tillfälle på måndagen den 25e februari där man går igenom processen för att e-rösta, det vill säga att rösta genom internet.

Tillfället är också tänkt som en demonstration för ålänningar inför att man i höst tar i bruk e-röstning även här. Genom att visa hur Estland, det land som först implementerade e-röstningen, använder och litar på systemet hoppas man kunna marknadsföra iden och öka ålänningarnas tillit till processen.
- Det här är en ide som ålänningarna i allmänhet inte är bekanta med ännu men som vi kommer att implementera redan i år. Vi har tagit mycket inspiration från Estland när det kommer till hur röstningen kommer att ske så för den som vill lära sig eller ställa frågor är det ett perfekt tillfälle, säger Casper Wrede, valadministratör.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »