Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 27 december, 2021 - 16:14Uppdaterad: måndag, 27 december, 2021 - 16:42

"Vi borde investera i vårdens kapacitet"

12 konstaterade fall covid-19 på Åland dagen före jul och nytt rekord på 3223 coronafall i Finland på julafton.

-Vi har sett en ökad spridning sedan flera veckor tillbaka och om det fortsätter så här finns det en stor risk att hälsovården överbelastas, säger Mika Salminen, professor och hälsosäkerhetschef på THL.

-Vi borde fundera på om vår hälsovård är rustad för att handskas med en ny sjukdom som inte kommer att försvinna helt. Det skulle vara bättre att investera i hälsovårdens kapacitet så att vi inte måste stänga ner samhället hela tiden, säger han.

Ledare för läkemedelsbolaget Pfizer har uttalat att coronapandemin år 2024 kan övergå från en pandemi till en så kallad endemi. En endemi är när en sjukdom förekommer bland en begränsad grupp människor eller i ett begränsat område.

-En pandemi som den här tar aldrig slut, det som tar slut är dess påverkan på människor. Sen tror jag nog att det kan gå fortare än så, säger Mika Salminen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »