Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 25 oktober, 2024 - 16:10Uppdaterad: fredag, 25 oktober, 2024 - 17:16
  • M/S Alfågeln. Bild: Heidi Grandell-Sonck.

Finansministern: Budgetändringen ger inte Axferries någon fördel

För att kunna gå vidare med bolagiseringen av skärgårdstrafiken och Axferries, har Landskapsregeringen nu kompletterat sin tredje budget för år 2024. 

Ursprungsplanen var att överföra två av landskapsregeringens färjor i Axferries ägo som ingångskapital, men efter att det stod klart att detta inte var förenligt med konkurrenslagstiftningen, blev man tvungen att ändra riktning. 

I det nya budgetförslaget begär landskapsregeringen fullmakt för att upphandla skärgårdstrafiken för först två år framöver med option på ett år till. Upphandlingen gäller totalentreprenad. Efter ett halvt år träder en tvingande köpklausul i kraft som gör att det bolag som vinner upphandlingen måste köpa färjor av landskapsregeringen. 

– Vi talar om fyra, fem färjor till ett värde mellan tio och tjugo miljoner euro, säger Mats Perämaa, finansminister. 

Efter den första upphandlingsperioden är förhoppningen att upphandla skärgårdstrafiken för femton år framåt. 

Enligt Perämaa har tidspressen gjort processen svår, och han ropar inte hej förrän allt är i mål. 

– Men vi tycker att vi har en bra bas för konceptet just nu, säger han. 

Det låter som att landskapsregeringen är ganska säger på att Axferries tar hem upphandlingen? 

– Visst räknar vi med att Axferries har en stark position, men trots allt är upphandlingen öppen och ingen har som vi bedömer det getts någon fördel på förhand. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »