Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 30 november, 2016 - 10:42Uppdaterad: onsdag, 30 november, 2016 - 13:00
  • Två sjuka havsörnar påträffades i helgen och det ska utredas om de var blyförgiftade eller hade fågelinfluensa. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru.
  • Påfåglarna och hönsen som dött på Lilla holmen hade fågelinfluensaviruset H5, det visar analyserna som Livsmedelssäkerhetsverket Evira gjort. Arkivfoto: Ann-Christine Karlsson.

Uppdaterad: Lilla holmens fåglar hade influensa

Nu har provsvaren kommit och det står klart att påfåglarna och hönsen på Lilla holmen avled på grund av fågelinfluensan. Enligt miljöbyråns chef Helena Blomqvist har det bekräftats att fåglarna fått viruset H5, men om det var det högpatogena viruset H5N8 menar hon fortfarande är oklart.

Hanna Kondelin, vikarierande naturvårdsintendent på landskapsregeringen, sade på förmiddagen till Ålands radio att resten av fåglarna på Lilla holmen måste avlivas, men Helena Blomqvist säger att beslutet inte fattats än, kanske tas det slutliga beslutet under dagen.

Örnar undersöks

I helgen fick landskapsregeringen också rapporter om att två sjuka havsörnar hittats, en i Sund och en i Finström.
- Vi tror inte att de drabbats av fågelinfluensa utan av blyförgiftning. Men öarnarna avlivades ändå och skickades för provtagning, säger Hanna Kondelin.
Utöver örnarna har landskapsregeringen inte fått in några fler rapporter om sjuka eller döda fåglar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »