Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 1 juni, 2021 - 17:00
  • Lantrådet Veronica Thörnroos. Arkivbild.

"Stora problem men liten effekt"

Förslaget om att ändra den temporära smittskyddslagen så att inresande till Finland och Åland alltid behöver visa upp negativa covidtest står i strid med både Finlands grundlag och vårdetiska principer och skulle medföra stora problem.

Samtidigt ifrågasätter man smittskyddseffekten, då den åländska modellen med testning och karantän fungerat förhållandevis bra sedan den togs i bruk i fjol.
Det skriver landskapsregeringen i sitt utlåtande till riksregeringens förslag om lagändring.
- Dels riskerar resande då att bli en klassfråga, där bara de som har råd att bekosta sina test kan resa alls och där barn under 15 år, som omfattas av lagen men inte erbjuds vaccin, blir särskilt utsatta. Och både polismyndigheten och ÅHS har varnat för att det skulle innebära stora belastningar för dem att se till att systemet fungerar enligt förslaget, säger lantrådet Veronica Thörnroos.
Utlåtandet uttrycker också att lagändringen med största sannolikhet skulle ha digra konsekvenser för den åländska turistnäringen och att det inte är rimligt att begränsningarna och testkraven ska pågå fram till slutet av maj nästa år.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »