Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 25 november, 2016 - 11:33Uppdaterad: fredag, 25 november, 2016 - 11:39
  • Oskar Lannerhjelm och PWC utreder hur Sote-reformen påverkar de förslag som finns för framtida kommunindelning på Åland. Arkivfoto: Ulf Weman.

Pwc utreder Sote-reformen

Två tredjedelar av de åländska kommunernas skatteintäkter, 60-65 miljoner euro, försvinner när riket genomför sin social- och hälsovårdsreform, den så kallade Sote-reformen, enligt de nuvarande planerna.

Det konstaterar konsultbolaget Pwc, som fått i uppdrag av landskapsregeringen att göra en utredning av konsekvenserna för Ålands del och alternativ till att lösa det, samt se hur reformen i riket påverkar de förlag till kommunindelning som finns på bordet. Landskapsregeringen vill ta över statsbeskattningen, medan riket erbjuder en högre klumpsumma, som landskapet sedan skulle kompensera kommunerna med. Meningen är att den enskilde ålänningen inte skall drabbas av högre skatt på grund av en reform i riket som inte berör Åland som sådan.

Pwc utreder också kommunstrukturen på Åland. Den här tilläggsutredningen skall också vara klar inom februari månad och kostar 19.000 euro extra.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »