Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 18 mars, 2021 - 14:38Uppdaterad: torsdag, 18 mars, 2021 - 15:04

Något mer smitta bland vissa språkgrupper

De som bor i Finland men inte har finska, svenska eller samiska som modersmål, har en något högre andel smittade än de som har de inhemska språken som modersmål.

Det här visar en undersökning som THL nyligen har gjort. Liknande fenomen har man noterat också på andra håll i världen. En majoritet av människorna som inte har något av de inhemska språken som modersmål säger ändå att de följer rekommendationerna för att bromsa spridningen av coronaviruset.

Enligt THL:s Mika Salminen kan det här i hög grad bero på vilket yrke man har och i vilken bransch man är verksam.

-Många av de här personerna är verksamma inom branscher där distansarbete inte är möjligt, som exempelvis servicebranschen eller byggbranschen, sade Mika Salminen.

De flesta upplever ändå att de har fått coronainformation.

-Men det är viktigt att kommunicera på många olika språk. Också vid testningsstationerna måste man kunna få service på olika språk, sade Mika Salminen

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »