Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 10 maj, 2024 - 16:08

Kravet på fler laddningsstationer skapar huvudbry

Antalet laddningsstationer för elbilar på Åland är alldeles för få i förhållande till vad lagen snart kräver.

Senast den första januari 2025 ska alla upphandlande offentliga företag, affärsverk, församlingar och myndigheter, så som kommuner och landskapsregering ha installerat laddningsstationer för normal- eller snabbladdning av elfordon på minst tio procent av parkeringsplatserna. Detta enligt landskapslagen om energieffektivitet.  
David Janson, som är fastighetschef för Mariehamns stads fastighetsavdelning ser flera utmaningar med kravet. Dels gäller det att hitta en gemensam betalningsplattform med övriga Åland, men också någon som kan ansvara för driften. Stefan Rumander, vd för landskapets fastighetsverk, är inne på samma spår.  

– Det är inte kärnverksamhet för varken oss eller staden att sköta driften. Vi får se vart diskussionen tar vägen, säger han och syftar till de diskussioner som just nu pågår med Mariehamns stad och med landskapets energikommission.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »