Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 10 maj, 2024 - 12:00Uppdaterad: fredag, 10 maj, 2024 - 15:02
  • Bortsett från SFP saknas stöd för en åländsk plats i EU-parlamentet bland regeringspartiernas EU-kandidater

Gröna och vänsterlutande EU-kandidater stöder åländsk parlamentsplats 

25 procent av de finländska kandidaterna i EU-valet stöder en egen åländsk EU-parlamentsplats. 

Stödet för den åländska parlamentsplatsen framgår av svaren på en fråga Ålands Radio ställt EU-kandidaterna inom ramen för ett samarbete med Yle. Totalt har 181 kandidater svarat på frågan som lyder: “Ett av Finlands mandat i EU:parlamentet bör reserveras till Åland eftersom Åland i samband med EU-inträdet överförde beslutsmakt till EU”. 

Resultatet visar att motståndet mot en åländsk parlamentsplats är störst till höger. Ingen av Samlingspartiets eller Kristdemokraternas kandidater stöder tanken, och bara en av 18 sannfinländare och tre av 18 centerpartister är för. 

Också inom Socialdemokraterna är motståndet kompakt. Bara åländska Jessy Eckerman är för. 

Stöd för de åländska kraven finns inom Vänsterförbundet och De gröna där ungefär en fjärdedel av kandidaterna är för ett åländskt mandat, däribland den förra gröna partiledaren Maria Ohisalo, som i valet backas av Hållbart initiativ på Åland. 

SFP har som enda parti tagit ställning för det åländska mandatet, men svaren visar att partiets kandidater inte är eniga – 25 procent är mot ett åländskt mandat eller har inte tagit ställning i frågan. 

När riksdagen röstade om frågan i december rättade sig ledamöterna efter partilinje och endast Svenska riksdagsgruppen röstade för.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »