Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 22 oktober, 2020 - 01:00Uppdaterad: torsdag, 22 oktober, 2020 - 01:00

Mindre kokain i åländskt avloppsvatten

Halterna av kokain i avloppsvattnet vid Lotsbroverket i Mariehamn minskade mellan mars och juni detta år. Det skriver Institutet för hälsa och välfärd, THL, i ett pressmeddelande.

I mars innehöll avloppsvattnet rekordhöga halter kokain, men i följande mätning i maj-juni hade halten minskat dramatiskt. Fortfarande fanns det spår av amfetamin och ecstasy. Orsaken till de minskade kokainnivåerna i det åländska avloppsvattnet kan bero på minskad turismmängd skriver THL. Kommissarie Christoffer Ahlfors vid Ålands polismyndighet säger att man inte märkt någon ändrad narkotikaanvändning på Åland i samband med restriktionerna.

-Ur en brukares synvinkel har vi uppfattat att priserna gått upp. Det kan vara så att tillgången är sämre på grund av stängda gränser västerut, säger han.
Polisen har inte heller märkt av någon stor brottsvåg för att få pengar till narkotikaköp. Men under det senaste halvåret har det förekommit inbrott i lokaler där det finns mediciner, bland annat en veterinärklinik.

-Det är helt klart att syftet varit att komma åt narkotika, säger Christoffer Ahlfors.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »