Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 21 februari, 2023 - 16:17
  • Kommissarie Tommy Thörnroos vid Ålands polismyndighet. Foto: Rasmus Karlsson.

Flera fall av grova bedrägerier under helgen

Åtminstone fyra fall av grova bedrägerier och ett fall av försök till grovt bedrägeri utreds efter att förmodade yrkesbrottslingar kontaktat ålänningar under helgen.

Polisen Tommy Thörnroos, som är förundersökningsledare och kommissarie, berättar att det enligt deras uppfattning sammanlagt handlar om drygt 200.000 euro som bedragare har eller försökt komma över.

Bedragarna har utgett sig för att vara representanter för olika företag och förklarat att det exempelvis uppkommit problem med en försändelse. De har sedan kopplat vidare till någon som utgett sig för att vara banktjänsteman och samtalen har pågått under flera timmar.
- Via det här har bedragarna förmått de bedragna att ladda ner programvara till sin utrustning och lyckats ta kontroll, säger Tommy Thörnroos.

Thörnroos berättar att bedragarna varit väldigt trovärdiga och talat god svenska. Det betyder dock inte att verksamheten haft Sverige som bas. Om man tror att man drabbats av helgens bedrägerier uppmanar Tommy Thörnroos att man först kontaktar sin bank och sedan kontaktar polisen.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »