Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 11 december, 2019 - 11:08Uppdaterad: onsdag, 11 december, 2019 - 13:58
  • Enligt Stefan Rumander var beslutet väntat.

Marknadsdomstolen ger fastighetsverket rätt om geriatriska

Marknadsdomstolen ger Landskapets fastighetsverk rätt i tvisten med Donalds Arkitekter Ab om geriatriska klinikens utbyggnad.

Fastighetsverket får rätt i marknadsdomstolen i en tvist angående upphandling av projektering för en geriatrisk klinik vid ÅHS. Bakgrunden är att Fastighetsverket på uppdrag av ÅHS under våren 2018 upphandlade projektering av en geriatrisk klinik.

I upphandlingens ska-krav ingick erfarenhet av projektering av byggnader för vård. Fastighetsverket hade använt ordet Sjukhusmiljö. Donalds arkitekter motsatte sig genom rättelseyrkande ska-kravet på relevant erfarenhet. Fastighetsverket valde då att avbryta upphandlingen för att göra om den från början, med syftet att undvika besvär till marknadsdomstolen och förseningar.

Donalds arkitekter Ab motsatte sig dock avbrytandet. Marknadsdomstolen ger i sin dom Fastighetsverket rätt och förkastar besväret från motparten.

Michael Donalds skriver i en kommentar att orsaken till deras besvär till Marknadsdomstolen bland annat var att fastighetsverkets projektchef var jävig när hon deltog i behandlingen av ärendet, dessutom var hon med och tilldelade uppdraget till ett arkitektföretag som i sitt anbud hade tagit med projektchefens man som underleverantör.

Marknadsdomstolen konstaterar dock att upphandlingslagen inte innehåller några stadganden om jäv, och att de jävsförhållanden och oegentligheter som förelegat därmed inte får ha betydelse för marknadsdomstolens beslut. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »